Erling Okkenhaug, som reiser landet rundt som stedsaktivist, mener det er et nasjonalt og demokratisk problem at kapitalen, ikke samfunnet, legger premissene for utbygging altfor mange av lokalmiljø. Foto: Kjartan Bjelland
Leder Randi Føreland i Lunde Vel forteller at de har engasjert arkitekt Jan Inge Lindeberg til å lage en alternativ skisse for utvikling av Lunde, i tråd med ønskene beboerne har for sitt nærområde. Foto: Kjartan Bjelland
På podiet sitter fra venstre politikerne Torfinn Kleivseth (KrF), Tom Løchen (H), Egel Terkelsen (Frp), Arild Berge (V), Solveig Kjelland Larsen (Ap), Jørund Try (Sp) og Per KJær (SV). Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis bygget kommer, frykter jeg at mye av Lunde kommer til å bli ødelagt, sa Åse Marit Eikestøl, som bor på Lunde.

Vi frykter at vi mister kulturarven vår med disse svære kolossene av noen bygg som er planlagt.

Hun talte varmt for bygdas tradisjonelle kvaliteter og fryktet idyllen og sjarmen ville gå tapt om utbyggerne får det som de vil.

I midten på første rad Erling Okkenhaug, som er engasjert av Lunde Vel til å bidra med en alternativ plan for stedet. Til venstre for Okkenhaug Gunn Reidun Myran og Randi Føreland i Lunde Vel, til høyre beboerne Åse Marit Eikestøl og Tone Kamilla Pedersen. Foto: Kjartan Bjelland

Stinn brakke

Den frykten var det mange som delte; forsamlingslokalet Heimklang hadde knapt stoler nok til alle som møtte opp da de omstridte utbyggingsplanene for den gamle banktomta ble debattert.

Les også:

— Vi er ikke imot utvikling av Lunde, men vi frykter at vi mister kulturarven vår med disse svære kolossene av noen bygg som er planlagt, sa Gunn Reidun Myran i Lunde vel, som sammen med Fortidsminneforeningen var initiativtaker til møtet.

- Demokratisk problem

Tidligere på dagen holdt de en tankesmie om en alternativ fremtid for Lunde, med stedsaktivist Erling Okkenhaug.

Høringsrunder i Norge er bare skinndemokrati.

Okkenhaug har kjørt lignende prosesser en rekke andre steder, og har sterke meninger om det han mener er i ferd med å skje på Lunde:

Til venstre det eksisterende Prix-bygget, til høyre er det planlagte leilighetsbygget som Mur i Sør står bak, manipulert inn. Bygget skal etter planen har forretninger i første etasje, og leiligheter i de tre øverste. Foto: MØVIK BYGGETJENESTER AS

— Politikerne er i lomma på utbyggerne. Det er et nasjonalt - og demokratisk - problem, at reguleringsprosesser skjer på kapitalens, og ikke samfunnets, premisser, sa Okkenhaug.

Les også:

— Høringsrunder i Norge er bare skinndemokrati, alle premissene er lagt før den tid, fastslo han

At leilighetsbygget på banktomta trolig velsignes av et flertall av politikerne i plan- og miljøutvalget onsdag, gjør ikke inntrykk på Okkenhaug. - Ingenting er bygd før det er bygd, fastslo han.

- Bygger bærekraftig

Etter at Okkenhaug hadde satt stemningen i den innledende runden på møtet, fikk de utskjelte utbyggerne si noen ord.

Redaktør og møteleder Roar Osmundsen i Søgne og Songdalen Budstikke (t.h.) intervjuer Tom Arne Aamodt fra Mur i Sør om hans utbyggingsplaner for banktomta. Til venstre Ruben Møll i Sørbuss, som har planer om 57 boenheter på området ved bensinstasjonen, kalt "Tappen". Foto: Kjartan Bjelland

— Vi ønsker å skape et bærekraftig Lunde, som er forenlig med det folk ønsker, sa Tom Arne Aamodt i Mur i Sør.

Aamodt står bak planene for banktomta. Der vil han reise et bygg med næring i første etasje og boliger i de tre øverste, i alt 27 leiligheter.

Litt lenger unna realisering er prosjektet til Sørbuss, som eier tomta der bensinstasjonen ligger. Her planlegges tre bygg med i alt 57 boenheter.

Ba om timeout

Da politikerpanelet inntok podiet, presset møteleder Roar Osmundsen spesielt på for å få Høyre og Frp med på en månedslang timeout til velets planer foreligger.

Jostein Andreassen (t.v.) og Leif Linde studerer ideene fra tankesmien som ble holdt før folkemøtet. Foto: Kjartan Bjelland

Velet har engasjert arkitekt Jan Inge Lindeberg til å tegne en helhetlig skisse for Lunde.

Vi ønsker å skape et bærekraftig Lunde.

Tom Løchen i Høyre og Egel Terkelsen i Frp har en nøkkelrolle som representanter for flertallet i plan— og miljøutvalget. Begge avviste en timeout.

— Vi politikerne skylder disse utbyggerne som har holdt på med planene i årevis, å ta saken til kommunestyret, sa Terkelsen.

Lang nok prosess

— Du er folkevalgt, skylder du ikke lokalbefolkningen å ta engasjementet på alvor, spurte Osmundsen.

Det har vært en lang nok prosess.

— Jeg føler det har vært en lang nok prosess, svarte Terkelsen, og fikk støtte fra Tom Løchen (H):

Området ved bensinstasjonen, eller "Tappen" som den kalles, skal bygges ut med tre store bygg med i alt 57 boenheter, hvis Sørbuss, som eier stedet, får det som de vil. Foto: Kjartan Bjelland

— Her har det vært to høringsprosesser i løpet av halvannet år. Vi har hørt alle innspillene, men det betyr ikke at vi er enig i dem, sa Løchen, og fikk følgende replikk fra Jørund Try (Sp):

— Det er jo helt meningsløst med en planprosess hvis ikke politikerne har evne eller vilje til å ta innvendingene som kommer på alvor.