— Det er superviktig å holde seg inne med studentpolitikerne. Dem skal jeg arbeide tett sammen med, sa den ferske rektoren til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

Øl og pølse hører med når en mann med tysk opprinnelse skal feire, og det ble selvsagt servert ham på grillfesten arrangert for studentpolitikerne som overtar til høsten. Selv må Reichert vente til nyttår før han tiltrer.

I andre valgrunde stod det mellom ham og Sigbjørn Sødal. Før den siste opptellingen onsdag ettermiddag, var det sistnevnte som lå an til å vinne.

— Dette var århundrets jevneste valg. I den endelige opptellingen fikk Frank Reichert 49,48 prosent av stemmene og Sigbjørn Sødal 49,28 prosent. Det var så tett som det kun bli, sa nesteleder i valgstyret Trygve Bjerkås, på en pressekonferansen onsdag.

To stemmer

Like før hadde han telt opp de få manuelt avlagte stemmene. Det var disse som avgjorde valget. Hadde to vitenskapelig ansatte stemt annerledes, ville Sødal ha vunnet.

Sigbjørn Sødal tapte kampen om å bli rektor. Foto: Kjartan Bjelland

Den nye rektoren kom smilende inn på pressekonferansen.

— Er det helt sikker at resultatet stemmer? spøkte Reichert.

Vil lytte til studentene

- Hvorfor vant du valget?

— Jeg har forsøkt å være ærlig og tydelig hele tiden, sier den nye rektoren.

Grimstad-bosatte Reichert (57) er i dag professor og dekan for Fakultet for teknologi og realfag ved UiA. I valgkampen har han spesielt tatt til orde for å gjøre universitetet best på utdanning.

— Vi må respektere utdanning like mye som forskning. Vi har fremdragende undervisere på UiA. Men det er for mange masterstudenter som ikke klarer å gjennomføre studiet på to år. Det må vi endre på, sier Reichert.

Her presenteres UiAs nye rektor, Frank Reichert (t.v). Til høyre står nåværende rektor Torun Lauvdal klar for å gratulere. I midten Trygve Bjerkås, nestleder i valgstyret. Foto: Thomas Hegna

Han sier UiA her ligger på landssnittet, med rund 50 prosent som leverer til normert tid. Men den nye rektoren vil ha høyere prosentandel. Og i det arbeidet vil han jobbe tett med studentene.

— Det er veldig mange kreative ideer som ikke kommer fram. Vi treffer ikke studentene i riktige fora, og må finne nye muligheter. Det holder ikke at de er representert i universitetsstyret, vi må også ha uformell kontakt, sier Reichert.

— Blir det øl og pølse på alle disse møtene?

— He-he. Pizza kanskje. Men det uformelle er utrolig viktig - også i møter med de ansatte.

Var tilhenger av fusjon

Ellers ønsker den nye rektoren at UiA skal bidra til å gjøre en forskjell i samfunnet. Realisten trekker også fram at han vil verne om filosofi og kunst på universitetet. Han vil jobbe for at blant andre disse fagene får et høyere vitenskapelig nivå og tilgang til forskningsmidler.

Frank Reichert støttet de nå skrinlagte fusjonsplanene med Høgskolen i Telemark. Et stort flertall av de ansatte var mot planene.

— Den gangen var det en annen tid. Jeg er overhodet ikke interessert i noen fusjonsdiskusjon nå. Tiden framover skal vi ikke bruke på å omorganisere oss, sier den nye rektoren nå.

Han skal selv sitte i fire år.

- Håper han innfrir

— Frank Reichert har prioritert å gå rundt og snakke med studentene, og har hatt fast stand i kantinen. Det tror jeg gjorde utslaget for studentene, sier Ruben Haugland, avtroppende leder av Studentorganisasjonen.

Ruben Haugland er leder av Studentparlamentet på UiA.

Men Haugland, som er i valgstyret, opplyser at et flertall av studentene faktisk stemte på Sødal som ny rektor. I alt stemte 2010 studenter, tekniske og vitenskaplig ansatte i andre valgrunde.

— Jeg brukte lang tid på å bestemme meg, men landet på Reichert. Det var noe med framtoningen hans og visjonene for universitetet. Jeg håper han innfrir løftene sine, sier den nye lederen for studentene, Silje Wingereid Hammerstad.