Nest etter hunder er musikk Ulf Rosfjords store lidenskap. Foto: Lars Hollerud
Den eneste hunden som bor fast på Kroodden kennel står fast. Foto: Lars Hollerud
På bildet fra 1967 er Ulf Rosfjord omgitt av ulvehundene Shann og Sheena. Foto: Privat

— Jeg har lovet politiet å være tilgjengelig for hittede hunder. Det løftet akter jeg å holde. Det går helt fint, for både min kone og jeg er svært hjemmekjære, sier Ulf Rosfjord, en 74-åring som ikke tenker høyt om pensjon.

I 50 år har den 20 mål store prakteiendommen i sjøkanten på Kroodden så å si vært transittmottak for mer enn 1000 hunder, pluss et ukjent antall i pensjon.

Den eneste hunden som bor fast på Kroodden kennel står fast. Foto: Lars Hollerud

— Til tider har det vært mye leven og stress for mine ømfintlige og musikalske ører. Her har det vært opp mot 35 hunder samtidig. Da gikk det ut over nattesøvnen, vedgår Rosfjord, som var eslet til noe så stillferdig som konfeksjonsbransjen.

Hans bestefar og senere hans far og onkel drev O. S. Kolsdals Efterfølger i Markens gate 34. Unge Ulf ble sendt til Textilinstitutet i Borås i Sverige for å klargjøres til arv.

Beslutningen

— I 1965 sa jeg til min far Einar at jeg ikke ville drive butikk. Jeg ville drive kennel. Da svarte far at ingen kan leve av en kennel. Vel, jeg har klart det i 50 år.

Dermed forsvant manufakturbutikken ut av familien Rosfjord. Ivar Mjåland kjøpte bygården, der Fædrelandsvennen nå er leietaker og der denne artikkelen skrives.

Historien om Rosfjord og Kroodden skriver seg fra 1918, da Ulfs bestefar Gustav Rosfjord kjøpte hele området.

På bildet fra 1967 er Ulf Rosfjord omgitt av ulvehundene Shann og Sheena. Foto: Privat

— I 1933 ble mesteparten solgt, med unntak av en 20 mål stor tomt som min far arvet og som min kone og jeg har bodd på siden vi sammen med mine foreldre flyttet hit fra Hannevigen i 1963. Jeg vil gjerne at du skriver Hannevigen slik navnet opprinnelig var.

Sier Ulf Rosfjord, som tidlig fattet interesse for hunder. Han var bare seks år da han solgte familiehundens valper for én krone per stykk.

Jeg har spilt i hundrevis av brylluper og har 600 melodier på repertoaret

Siden Ulf trosset sin far for 50 år siden, har han drevet med alt som har med hund å gjøre. Det vil i stor grad si oppdrett (irsk ulvehund) og hundepensjon. I 1969 innledet han et samarbeid med politiet om å ta vare på hittede hunder. Det samarbeidet vedvarer, og akkurat nå står en tispe av bokserblanding på Kroodden og venter på nytt hjem.

Musikken

I hans eget hjem har så vel kontrabass som flygel fått plass blant møblementet.

— Jeg har vært musiker. Først i orkester, senere har jeg spilt alene. Jeg har spilt i hundrevis av brylluper og har 600 melodier på repertoaret, som spenner fra evergreens og operetter til western og religiøse melodier.

Nest etter hunder er musikk Ulf Rosfjords store lidenskap. Foto: Lars Hollerud

— Ville det ikke vært fint å ta kona med på Kilden en kveld?

— Det har vi faktisk snakket om.

Sier Ulf Rosfjord, som har passert grensen for pensjonistalder med god margin, men som ikke har noen tanker om hverken pensjonering eller flytting til et sted som krever mindre vedlikehold enn ti bygninger på en 20 måls tomt som i virkeligheten er en park.

Rett nok er eiendommen solgt til Tore Gustav Drivenes. Men en vesentlig klausul i avtalen gir Ulf Rosfjord rett til å bo på Kroodden så lenge han lever.