Bildet viser Høie fabrikker da fabrikken lå lenger ned mot Mosby. Bildet/tegningen må være fra før brannen 5. oktober 1919. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Bildet må være fra rundt 1910, mener Øystein Bjoraa, tidligere ansatt ved Høie. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Onsdag hadde avgangseleven ved Vennesla videregående skole et kamerateam fra Oslo i hælene fra tidlig morgen til sen kveld.

Jonas Tveit Hinna er første elev fra Sørlandet som følges av Norsk Digitalt Læringssenter under et historieprosjekt. Her filmes han av Tor Segelcke. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Det er første gang Nasjonal Digitalt Læringssenter lager undervisningsfilm i historie basert på en sørlandsk ungdom og sørlandsk historie.— Veldig gøy, men slitsomt. Dette var ikke planen da jeg begynte, men det er gøy, sier Tveit Hinna.

— Vi er storfornøyde med å komme oss ut av Oslo og fokusere på andre landsdeler i den digitale historieundervisningen vi skaper, sier regissør Rita Enstad-Karlsen.

Personlig og nært

Jonas Tveit Hinna forsøker å se den store industrihistorien gjennom «den lille» historien om sin bestefar. Han har intervjuet bestefar Gunnleik Tveit.

— Det er mye gøyere å lære når det blir så personlig og nært, forteller Tveit Hinna.

Rundt ham flokker godt voksne, historieinteresserte, eks-ansatte fra Høie Fabrikker seg. Både fra Torridal og Vennesla Historielag er det kommet folk for å fortelle Tveit Hinna om hvordan det var på Høie.

Bildet viser Høie fabrikker da fabrikken lå lenger ned mot Mosby. Bildet/tegningen må være fra før brannen 5. oktober 1919. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Signe Rysstad fra Vennesla jobbet der i 30 år til sammen, Norvald Jakobsen i 12. Begge viser bilder og forklarer til Jonas hvordan Høie var i gammel tid. Det var et eget samfunn, nesten. De forteller om leddbussen som gikk til og fra og om stoltheten over å lage kvalitet. De roser Jonas for jobben han gjør.Jonas sin lærer, Sylvi Egelandsaa, minner om at Høie kom i 1850— og at industrien på Sørlandet kom like tidlig som andre steder.

Her er Jonas Tveit Hinna i Høies fabrikkutsalg, hvor denne gamle reklameplakaten henger. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Løfter Sørlandet— Vi fikk universitet først nylig. Jeg tror det er grunnen til at historien om Sørlandet ikke blir fremhevet som i Oslo eller Trondheim. De har forsket mer der. Veldig gøy at en Vennesla-elev gjør noe med dette misforholdet, sier hun.

Tveit Hinnas historieprosjekt er med i den nasjonale konkurransen «Min familie i historien» til Den norske historiske forening. Leverer han bra nok, kan han vinne 5.000 kroner og bli med på et ungdomsakademi i Europa i sommer.