Natt til 3. februar 2013 dro 22-åringen og en kamerat til Strøget i Birkenes for å rane sjåføren av nattbussen. 22-åringen truet sjåføren med en lommelykt, mens kameraten hentet bussveska som inneholdt 6000 kroner, busskort og den kvinnelige sjåførens mobiltelefon.

Ranet forble uoppklart i nesten to år, helt til 22-åringen tilsto i avhør i november i fjor. I samme tidsrom forsøkte han å begå nok et ran, hjemme hos en mann i Birkenes. Mannen ble slått flere ganger med en jernstang, men klarte å overmanne 22-åringen og kaste ham ut av huset. Kort tid senere ble 22-åringen pågrepet av politiet.

— Svært skremmende

Nå er 22-åringen dømt for både bussranet og ransforsøket, samt seks tilfeller av tyveri. Da saken gikk for retten forklarte 22-åringen at han ranet bussjåføren fordi han trengte penger til narkotika. Den kvinnelige bussjåføren skal ikke ha blitt utsatt for vold, men forklarte at hun opplevde hendelsen som svært skremmende. Kvinnen var i ferd med å parkere bussen for natten og var alene på nattbussens endestasjon da de to dukket opp.

Nesten to år etter forsøkte 22-åringen å rane en mann i Birkenes. Han forklarte at han våknet av bråk på kjøkkenet i 2-tiden på natten. 22-åringen brøt seg da inn kjøkkenvinduet og truet og slo mannen med en jernstang. 22-åringen forklarte i retten at han ville begå ranet for å gjøre opp narkotikagjeld. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett fikk han ikke med seg noe fra boligen før han ble kastet ut av mannen som ble angrepet.

Må betale erstatning

22-åringens forsvarer mente ranet av bussjåføren måtte regnes som et tyveri, men fikk ikke medhold av retten. I tillegg til fengselsstraff ble 22-åringen dømt til å betale 40.000 kroner i erstatning til mannen som ble forsøkt ranet i sin egen bolig og 20.000 kroner i erstatning til bussjåføren.

22-åringen er domfelt en gang tidligere. Han slapp da med samfunnsstraff, som ikke ble gjennomført. Straffen han nå har fått er en fellestraff med denne dommen. Han fikk samtidig fem måneders strafferabatt for tilståelsen.