Den nederlandsfødte kunstneren Michael Rieu hadde gitt opp å få betalt for steinhodene i Høllen, og ville ha dem tilbake. -En kunstner må få betalt for sitt arbeid, forklarer han. I bakgrunnen kranbilsjåfør Kenneth Holmen og Arnfinn Håverstad fra Søgne kommune. Foto: Reidar Kollstad
Michael Rieu tok med glede fatt på jobben med å fjerne stroppene, da det ble klart at steinhodene blir stående i Høllen. Kranbilsjåfør Kenneth Holmen (t.v.) måtte returnere med uforrettet sak, etter at Arnfinn Håverstad fra kommunen gikk god for at de ble stående. Foto: Reidar Kollstad

— It's a black day. Dette er den svarteste dagen i mitt liv, kom det preget fra kunstner Michael Rieu idet han ankom åstedet i Høllen tirsdag morgen klokka åtte.

Hodene skulle rulle.

Dette er den svarteste dagen i mitt liv.

Les også:

De to skulpturene som kunstneren velvillig stilte til disposisjon, på initiativ fra gallerieier Bernt Bisseth i Galleri Bi-Z, var priset til en halv million.

Stått i fire år

Selv om hodene er blitt en stor attraksjon i Høllen de fire årene de har stått og skuet ut mot havet, var ingen villige til å legge nok penger på bordet. Verken kommunen, banken, bedrifter, kunstlag eller privatpersoner.

Det sorte hodet er laget av larvikitt, og er blitt en turistattraksjon i Høllen. De to hodene ble plassert ut i forbindelse med en forskjønnelse av området. Tanken var at de skulle bli en del av en skulpturpark. Foto: Reidar Kollstad

Rieu gav opp, og ville ha hodene tilbake. Dermed bestilte kommunen kranbil for å fjerne hodene og frakte dem til Holskog gård, hvor kunstneren holder til.

Les også:

— Jeg tror jeg har snakket med tusen mennesker! Jeg har ringt og ringt til kommunen, men aldri truffet på riktig person. Ingen vil ta ansvar, fortviler Rieu.

Han stryker det sorte larvikitthodet på pannen.

— Se, det er helt unikt. Hvert hode er forskjellig. Jeg bruker et halvt år på å lage dem. En kunstner må også ha betalt for sitt arbeid, sier han.

— En halv million er mye penger?

— Vi kunne ha diskutert prisen, svarer Rieu.

Byr 250.000

På kranbilens lasteplan står allerede det ene hodet plassert, men sjåføren lemper det tilbake på plenen igjen på forespørsel fra fotografen, som ønsker et bilde av hodene samlet.

Det er da mannen med hunden kommer ruslende.

— Å, blir de hentet nå?

Det ene hodet kom så langt som til kranbilen fra T. M. Hansen Kran og Transport, før det ble løftet tilbake til sin plass på gresset. Det sørget kranbilsjåfør Kenneth Holmen for. Foto: Reidar Kollstad

Han heter Svenn Olaf Pedersen, bor i nabolaget, og sier han har vært engasjert i saken for å beholde skulpturene.— Jeg tror nok vi skal klare å skaffe 250.000, kommer det fra Pedersen.

— Jeg må ha 350.000, svarer Rieu.

— Ellers får jeg ikke betalt for arbeidet, sier han.

Les også:

— Her snakker vi om hva som er realistisk. Gi oss fire uker. Jeg setter i gang i dag, slår Pedersen fast.

Dyr frokost

Forhandlingene er godt i gang når Arnfinn Håverstad, prosjektleder i ingeniørvesenet i Søgne kommune, ankommer.

— Hvis det er håp om at de kan bli stående, er det ikke noe som er bedre enn det, sier Håverstad, godt fornøyd med utviklingen.

Pedersen og Rieu rister never i et håndtrykk.

— Da er vi blitt enige om en pris på 250.000, sier Pedersen.

— Jeg skriver opp kontonummeret mitt, repliserer Rieu.

— Hva sier du nå?

— Utrolig. Dette burde ha skjedd før, men jeg skal si den svarte dagen løsnet! Nå blir de gitt til folket, det var jo dette vi ønsket hele tiden. Jeg er helt sikker på at den energien og varmen hodene representerer vil fortsette å trekke folk hit, sier en glad og lettet kunstner.

Michael Rieu tok med glede fatt på jobben med å fjerne stroppene, da det ble klart at steinhodene blir stående i Høllen. Kranbilsjåfør Kenneth Holmen (t.v.) måtte returnere med uforrettet sak, etter at Arnfinn Håverstad fra kommunen gikk god for at de ble stående. Foto: Reidar Kollstad

— Det ble en dyr frokost, humrer Svenn Olaf Pedersen, og tar fatt på hjemturen.

Gir 25.000

Klokken elleve onsdag var han og Marit Schaldemose, leder av Søgne kunstlag, i gang med å legge en plan.

— Nå starter kronerullingen. Vi går inn med 25.000, sier Schaldemose.

At kunsten kommer ut til folket, er jo det beste som kan skje.

— Det er et stykke igjen til 250.000?

— Ja, men jeg tror det er fullt mulig. Det er så herlig når noe skjer på denne måten. Nå er det bare å oppfordre folk til å engasjere seg og bidra. Her har alle mulighet til å bli medeiere i noe unikt, sier Schaldemose.

- Happy ending

Initiativtaker og gallerieier Bernt Bisseth er strålende fornøyd med at hodene til Rieu blir stående.

— For en happy ending, dette var veldig hyggelig, er den spontane reaksjonen til Bisseth.

Svenn Olaf Pedersen skulle bare rusle seg en tur med hunden på morgenkvisten onsdag. Da han gikk hjem til kona for å spise frokost hadde han lovet bort en kvart million til Michael Rieu. Ikke så rart at skulptøren kostet på seg et strålende smil. Foto: Reidar Kollstad

Han tok initiativ til å plassere ut skulpturene i forbindelse med en opprustning av området.— Jeg bodde i Høllen da. Ønsket var å gi folk en kunstopplevelse på den flotteste plassen i hele Søgne. De ble jo en attraksjon, og alle syntes de var fine, men ingen ville betale for at de ble stående, forteller Bisseth.

Han håper redningsaksjonen onsdag kan føre til en videreutvikling av området.

— Så bra at folk stiller opp! Kanskje dette kan være en spire til å få inn flere kunstnere? Og kanskje det kan inspirere kommunen til å opprette et kunstfond? At kunsten kommer ut til folket, er jo det beste som kan skje, fastslår han.