KRISTIANSAND: — Hvis de som skriver disse meldingene er over den kriminelle lavalder, kunne det være fristende å gå rettens vei for den som blir rammet. Flere av disse tilfellene kunne vært gjort til politisaker. Men jeg sier kunne , ikke burde , for jeg ønsker ikke dette som løsning, sier Birte Simonsen, som er leder av lærerutdanninga ved UiA.

Vg.no skriver i dag at hundrevis av norske elever i grunnskolen og videregående skole tar bilder av sine anmerkninger i orden og oppførsel, og legger de offentlig ut på nettet.

På Facebook-nettsiden «Norges latterligste anmerkninger» blir mer enn 100 lærere hengt ut med navn. Nesten 30.000 personer følger Facebook-siden, der mange av lærerne blir sjikanert i kommentarfeltet, skriver avisen.

Sjikanøse meldinger

Simonsen reagerer sterkt på kommentarer som «For en idiot (om læreren)», «Faens ...(navnet på lærer)», «Stakkars menneske», « ...er en bitch», « ... er homo», og « ... er tragisk og en drittkjerring».

— Det virker ikke som det er noen grenser for hva disse ungdommene tør skrive på denne siden. Det blir nesten en massesuggesjon blant de unge, der flere hiver seg på og ikke tenker over hvor alvorlig det de skriver fremstår. Denne fullstendige mangelen på respekt kan vi ikke la passere, men jeg vet ikke om en utvisning av elevene, slik utdanningsminister Kristin Halvorsen ber skolene vurdere, er løsningen, sier Simonsen.

Hun fortsetter:

— Jeg har tro på tettere samarbeid skole, foreldre og barn - der man bygger gode relasjoner. Det kan høres ut som en billig løsning, men jeg tror tett voksenkontakt fungerer bedre enn å straffe elevene. Gode møter mellom de unge og voksne på skolen mener jeg har mer for seg enn avleggse, skriftlige anmerkninger.

REAGERER: Birte Simonsen er opprørt over karakteristikken av mer enn 100 lærere på FB-siden "Norges latterligste anmerkninger".

— Et samfunnsproblem

Flere lærere VG har snakket med på nett synes elevhetsingen er ubehagelig. Lærer Kurt Ivar Grovassbakk ved Gruben ungdomsskole i Mo i Rana mener elevene skyter seg selv i foten ved å legge ut bilder av sin dårlige oppførsel.

— Ingen arbeidsgiver vil ansette elevene hvis de kommer over denne Facebook-gruppen, sier han. Leder Axel Fjeldavli i Elevorganisasjonen etterlyser kompetanseheving i skolen og økt fokus på etikk i undervisningen.

— Mobbing på sosiale medier er dessverre blitt et samfunnsproblem. I dag kan elevene mer om bruken enn lærerne, men ikke alle skjønner konsekvensen av den. Derfor må dette ha høyere prioritet enn tidligere, mener Fjeldavli.