SONGDALEN: — Dette er tungt for familien, de har prøvd alt for å finne andre løsninger, sier eiendomsmegler Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuset Sædberg AS.

Hun er oppnevnt av Kristiansand Tingrett til å forestå salget, etter at Landkreditt Bank har forlangt at gården selges.

På Finn annonseres gården, som ligger ved Brennåsen like ved E 39, som en landbrukseiendom med stort ridesenter, stall, tomteområde for næring og skogsarealer. Det har vært hest oppstallet på gården siden 1986. I de senere år er det satt i gang en total oppgradering av gården.

Uenighet om takst

Advokat Øystein Krabberød har i et års tid assistert familien for å komme fram til en løsning.

— De har investert et betydelig beløp i gården. Ridesenteret har dradd spesielt mye penger, og har blitt mer kostbart å drive enn forventet. Uten nok avkastning på senteret har det ikke vært penger til å betjene den samlede gjelden, sier Krabberød om bakgrunnen for at gården må selges.Han sier det er gjort flere forsøk på å komme fram til en minnelig løsning med banken.

— Landkreditt Bank mener gården er verdt 26 millioner kroner, men det er det ingen andre som mener, sier Krabberød, som hevder han på vegne av den odelsberettigede sønnen har kommet med tilbud i størrelsesorden gården nå er lagt ut for salg, men at tilbudet er avvist.

Eiendomsmegler Inger Sædberg Birkenes sier hun føler seg veldig komfortabel med prisantydningen som er satt for gården.

— Jeg har brukt Økonomisk Rådgiving AS, et takseringsfirma som er eksperter på landbrukseiendommer, og prisen er også kvalitetssikret av kjennere innenfor næring. Prisantydningen på 16,8 millioner kroner er det samme som landbrukstaksten fra Økonomisk Rådgiving AS. Jeg har satt som betingelse for å jobbe med saken at denne taksten legges til grunn. Den taksten Landkreditt Bank ønsker, kan jeg ikke forsvare, sier hun.

Ingen visninger

- Kan Landkreditt Bank si nei til et bud på prisantydning?

— Ja, det er de i sin fulle rett til. Men da risikerer de at tingretten hever tvangssalget. De kan ikke få mer enn hva markedet er villig til å gi.

- Kan den odelsberettigede sønnen kjøpe?

— Han kan komme med bud på lik linje med andre, eller vente på en odelsløsning. Det siste er trolig ikke så lurt, siden både Songdalen kommune og fylkesmannen har sagt at markedspris skal ligge til grunn.

- Hvem ser du for deg som kjøper?

— Noen som er interessert i hester, og som vil bo der. Nå får vi se. Kommer det ikke noen bud, kan det tenkes at noen i familien vil komme tilbake med et bud. Jeg har hatt henvendelser om eiendommen, men har ikke gjort noen avtaler om visning ennå, sier Inger Sædberg Birkenes.

- Markedet teller

Trond Ole Johnsrud, kredittsjef i Landkreditt Bank, vil ikke gi noen opplysninger om deres krav i Rosseland gård.

— Vi går aldri ut og kommenterer kundeforhold, fastslår han.

- Er det realistisk å forvente at noen vil betale 26 millioner kroner for gården?

— Her er satt to takster, vi har en på 26 millioner, og så er det en på 16,8 millioner, som vi mener er for lav.

- Vil det si at dere ikke vil akseptere bud på prisantydning?

— Det avventer vi. Her er det markedet som teller, sier Johnsrud.