KRISTIANSAND: - Dette bør kunne gjøres på en annen måte. Det kunne vært gjort på lignende måte som pasientskadeerstatningen. At du sender inn all dokumentasjon du har og at alt vurderes derfra, sier Ann-Kristin Liland til Fædrelandsvennen.

Sønnen hennes ble mobbet da han var elev ved Tinntjønn skole i Søgne i årene 2003-2005. Nå krever han erstatning fra kommunen, og må gjennom en rettssak for å fremme kravet.

Høyrepolitiker Svein Harberg sitter i kirke— utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han har forståelse for morens uttalelse.

- Jeg skjønner at hun tenker sånn, det er klart det er en belastning å gå gjennom disse sakene. Vi har ikke drøftet om det skal være en slik ordning, men jeg registrerer at det har kommet flere slike saker i det siste, sier Harberg.

- Rettsvesenet sikrest

Han peker på at det er noen utfordringer ved en slik ordning, blant annet når det gjelder grundigheten i vurderingen.

- Spørsmålet er hvor grundig en får behandlet skyldspørsmålet. Rettsvesenet er jo det sikreste, men hvis vi kan finne en annen løsning som kan ta slike saker, så er det noe vi må vurdere.

Den siste tiden har det vært flere mobbesaker som har kommet opp i rettsvesenet. Blant annet gikk en sak som omhandlet en tidligere elev ved Hellemyr skole helt til Høyesterett. Da hadde Agder lagmannsrett dømt Kristiansand kommune til å betale en erstatning på i underkant av en million kroner. Denne dommen ble opprettholdt av Høyesterett.

Får flere erfaringer

- Foreløpig har det ikke vært så mange slike saker, så hver sak vil skape presedens nå fremover. Og etter hvert som det skjer blir det kanskje også lettere å se hvordan de skal behandles, sier Harberg.

- Moren sier rettssaken er tøff og krevende, både for sønnen og foreldrene. Har du forståelse for at hun ønsker slike saker ut fra rettssalen?

- Den delen av det skjønner jeg veldig godt. Det er et innspill som er verdt å ta med seg videre, og som absolutt bør vurderes, så kan vi se om det er nødvendig å gjøre noe med denne prosessen.

- Det er vår oppgave som politikere å sørge for at folk får en rettferdig og god behandling, sier Harberg.