KRISTIANSAND: — Da Runar først lanserte navneideen for meg, var jeg litt skeptisk. Da han tok det opp igjen noe senere, så vokste navnet på meg og nå syntes jeg det er veldig fint, sier den nybakte moren, Maja Maria Tonheim fra Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Kom på navnet i bilen

— Navneideen oppsto mens jeg satt i bilen og kjørte. Ikke noen stor åpenbaring, men jeg smakte litt på navnet og likte det veldig godt. Sannsynligvis snødde det den dagen, sier pappa Runar Tonheim til studentnettavisa Sørnett, som først omtalte navnevalget.

De to var enige om at det var uaktuelt å ha et navn som jenta delte med ti andre i klassen.

Paret måtte søke Folkeregisteret om å kunne bruke Snø som navn. Etter å ha sendt inn en lengre begrunnelse om navnevalget til altinn.no, kom til slutt bekreftelsen.

Hadde backupnavn klart

— Siden folk i det siste har fått bruke navn som Lykke, Sol og Vår så trodde vi det skulle gå. Men vi måtte vente litt på godkjenningen, sier mor Maja Maria Tonheim. Hun innrømmet at paret hadde det mer vanlige navnet Isabell klart i bakhånd, dersom staten satte foten ned.

Den nybakte familien argumenterte godt for navnet, med at det er enkelt, vakkert og gjenspeiler barnets uskyld og renhet. Hvit som snø ville også være en fin kontrast mot hennes svarte hår og gylne hudfarge, argumenterte de.

- Ikke et navn man glemmer

At Maja Marias familie kommer fra Vietnam, og for familien der nede ville være naturlig å kalle barnet for det vietnamesiske navnet for snø, Tuyet. Dette var også en god grunn, mente paret.

— Det er et navn folk ikke glemmer med det første og er lett å oversette til både engelsk og vietnamesisk, utdyper Maja Maria.

Forstår skepsis

Paret har fått mange positive reaksjoner på navnevalget, selv om de forstår at noen kan reagere.

— For meg gjør det ikke noe at folk er litt skeptiske til navnet. Det var jo jeg også i starten, første gangen jeg hørte det. Men når folk får tenke litt på det, så synes de det er kult og fint, sier den stolte moren.

SJELDEN VÆRTEGN: Foreldrene Runar og Maja Maria Tonheim klarte å overtale Folkeregisteret om at deres førstefødte skulle bli den første i landet som får hete Snø. Foto: Sondre Steen Holvik

Navneforsker: — Utmerket!

En annen som applauderer navnevalget, er navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

— Jeg visste ikke at en Snø var kommet. Det er jo utmerket, sier han da Fædrelandsvennen forteller navnevalget i Kristiansand.

Fire som heter Sne

Ouren er en av landets fremste eksperter på navn og ble rådført da de første søknadene om navnet Sne kom inn. Både av foreldrene og så senere av Folkeregisteret.

— Jeg anbefalte det og nå er det fire jenter som heter Sne. Skal det være lov, bør Snø også være det, sier han.

Ouren sier det blir mer og mer vanlig for foreldre å finne et unikt navn.

Har ikke opplevd snøen

— Om hun er den eneste i Norge som heter det, så er det jo kjempegøy. Vi har jo spekulert i at dette kan bli et navn som sprer seg, sier moren.

En måned gammel, har ikke Snø fått enda fått nærkontakt med værtypen hun er kalt opp etter.

— Hun har vært litt ute, men da har hun som regel sovet. Men når vi bor i Norge så får hun nok oppleve snøen tidsnok.