KRISTIANSAND: Mandag ble det kjent at det kan bli aktuelt å flytte noe av den flytekniske utdanningen fra Kjevik til Ørland hovedflystasjon.

— Dette dreier seg om den utdannelsen som er spesielt rettet mot systemet F-35, sier generalinspektør Finn Kristian Hannestad i Luftforsvaret til Adresseavisen.

Han sier han ikke vet hvor mange elever eller ansatte dette kan dreie seg om.

Ikke avgjort

Oberst Espen Sanna, sjef ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik, sier at saken langt i fra er avgjort.

— Det er en utredning på gang som ikke er ferdig, og dette er én løsning. Omfanget for Kjevik er ikke avklart per dags dato, sier Sanna til Fædrelandsvennen.

Vedlikeholdskonseptet til F-35 er ikke klart, så Sanna har vanskelig for å gi noen tall på hvor mange ansatte de kan miste, eller skoleplasser de kan gå glipp av.

— Per i dag har vi 12–15 instruktører på kampfly. Hvor mange av dem som eventuelt er tiltenkt F-35, er ikke klart, sier Sanna.

På F-16-utdanningen har Kjevik 60–70 faste elever, i tillegg til kursarbeid. Til sammen har skolesenteret rundt 150 ansatte.

Avgjøres før sommeren

Det ventes at avgjørelsen skal falle før sommerferien.

- Er det knyttet spenning til avgjørelsen?

— Ja, det vil alltid være det. Kampfly er en viktig del av det vi driver med, sier Sanna.

- Kan dette være begynnelsen på slutten for skolesenteret på Kjevik?

— Nei, det vil jeg ikke si. Jeg vil si at det fortsatt er et stort behov for grunnutdanning på for eksempel helikopter. Det er ingen signaler som sier at vi ikke skal drive grunnleggende utdanning fremover.

Det er tidligere kjent at luftverntaktisk skole vil bli flyttet fra Bodø til Ørland i forbindelse med kampflybaseetableringen. Den baseforsvarstaktiske utdanningen vil også foregå i Ørland, i stedet for på Rygge.

- Forsvaret har tidligere effektivisert og diskutert nedleggelse av leirer. Kan det bli sånn at når noe flyttes, så flyttes resten også?

— Nei, det tror jeg ikke. Forsvaret er ikke fritatt for omstilling eller effektivisering, men jeg vil si at så lenge vi har befalsskole og grunnleggende utdanning, så vil Kjevik bestå.