— Vi ønsker å vente noen måneder, slik at alle parter kan forberede seg på de nye reglene. Tiggerne får en dato å forholde seg til. Politiet får også litt tid til å forberede seg på hvordan det skal håndheves, sier gruppeleder Einar Holmer-Hoven (H) til Fædrelandsvennen.

Ifølge Holmer-Hoven vil 11 av Høyres 13 representanter stemme for et tiggeforbud i onsdagens bystyre. Med støtte fra Frp og Pp vil forbudet bli vedtatt med 14 mot 13 stemmer.

Ifølge Høyres Einar Holmer-Hoven vil tiggeforbudet bli vedtatt med 14 mot 13 stemmer. Dermed blir Lillesand andre by i Norge som innfører forbudet.

— Jeg kan ikke se at noe har endret seg siden sist avstemming. Mest sannsynlig vil vi støtte Høyres forslag, men jeg vil høre hvordan de argumenterer i bystyret, sier Tor Olav Tønnessen.

Én har endret mening

Frp har allerede gjort det klart at partiet vil støtte forbudet også denne gangen.

To av Høyres representanter vil stemme mot. Den ene er Lars Gunnar Nag, den eneste i Høyre som stemte mot sist. Nå får han også følge av tidligere gruppeleder Ragnar Langfeldt.

— Jeg ønsker ikke å si noe om det nå. Det får vi ta i morgen, sier Langfeldt til Fædrelandsvennen.

Les også.

Lang diskusjon

I Høyres gruppemøte mandag ble tiggersaken diskutert i godt og vel halvannen time, opplyser Holmer-Hoven.

— Det kom litt mer fakta på bordet og det ble klart at et par i gruppa ønsket å stemme mot. Jeg har ikke hatt noe ønske om å binde gruppa i denne saken og vi må respektere at noen er mot, sier Holmer-Hoven.

For noen uker siden ble Arendal den første kommunen i Norge som innførte forbud. Den massive medieomtalen i etterkant gjorde inntrykk hos politikerne i Lillesand, men ser nå ut til å fastholde sitt standpunkt.

— Det kan ikke være slik at vi kan innføre et forbud som kommune nummer ti, men ikke som nummer to, sier Holmer-Hoven.

Mente forbud var pinlig

Opposisjonspartiene i Lillesand har argumentert kraftig mot forbudet. Ved forrige behandling omtalte Petter N. Toldnæs (V) saken som det pinligste han hadde vært med på i hele sitt politiske liv.

Han og mange andre pekte spesielt på at det nesten ikke finnes tiggere i Lillesand. Det argumentet avviser Holmer-Hoven.

— Vi må lage vedtekter uavhengig av om det er fem eller ti tiggere i byen. Når det er lite folk i byen er det få tiggere, men når det er mange folk er det også mange tiggere, sier gruppelederen.

Les også:

Sosial dumping

— Men hvorfor forby noe som ikke er et problem?

— Jeg får stadig tilbakemeldinger om at folk synes det er et problem, spesielt om sommeren. Men grunnen til at jeg ønsker forbud handler om noe annet. I dag har vi strenge regler for sosial dumping. Vi tillater ikke folk å jobbe for 70 kroner timen eller å bo 15 stykker i en leilighet. Da er det rart at vi skal tillate noen å tigge for ti kroner timen, sier Holmer-Hoven.

Les også:

Tirsdag formiddag traff Fædrelandsvennen Daniel (22) fra Romania utenfor Kiwi i Lillesand sentrum. Han hadde overtatt plassen til Marioara Margel, som ifølge Daniel har reist hjem.

— Hun har reist hjem til jul. Jeg pleier å sitte i Grimstad, men er her i dag, sier 22-åringen, som solgte bladene Folk og Romfolk, en aktivitet som fortsatt vil være lovlig.