Stranda i Gravane sto helt under sjøen torsdag morgen. Foto: Kjetil Nygaard
Slik så det ut ved sjøkanten ved Nupenparken. Foto: Kjetil Nygaard
Slik så det ut ved Sjøhuset klokken 06.38 torsdag morgen. Da var vannstanden på sitt høyeste. Foto: Kjetil Nygaard

— Det kan bli opp mot 80-100 centimeter høyere vannstand over normal flo. Høyvannstoppen i Kristiansand er ventet å komme torsdag morgen klokka 06.38, sa meteorolog Aurora Stenmark onsdag kveld.

Se bilder i vinduet over tatt av Fædrelandsvennen ved 06.30-tiden torsdag morgen!

— Vi har ikke fått melding om noen problemer som følge av høy vannstand, sier vakthavende oppsynsmann Terje Kvarsten i Kristiansand kommunes Ingeniørvesen.

Uvanlig fenomen

Ifølge Yr.no får en bare så høy vannstand som nå hvert andre eller tredje år. Nettstedet skriver at det er tre grunner til t havnivået blir så høyt det nestet døgnet. Både lavtrykk, vinden og astronomi spiller inn.

IMG_2095.JPG Foto: Kjetil Nygaard

Dermed kan det være en god idé å se til båter, brygger, båthus og andre bygg som ligger utsatt til.

Flomtopp tidlig torsdag

Onsdag kveld hadde verken de ansatte ved Sjøhuset Restaurant i Kristiansand eller Marna Café i Mandal som begge ligger på bryggekanten, blitt våte på beina. Heller ikke ingeniørvesenet i Kristiansand kommune hadde onsdag kveld registrert problemer som følge av høy vannstand. Det er likevel tidlig torsdag morgen at vannet er ventet å være på sitt høyeste.

LES OGSÅ:

På strekningen fra svenskegrensen til Mandal kunne havet ifølge Yr.no stige med 80-100 cm over det som står i tidevannstabellen. Mellom Mandal og Kristiansund var det varslet at nivået kunne bli 60-80 cm høyere enn det som er oppgitt.