BYGLAND: — Helt topp sommerjobb dette, smilte 16 år gamle Eivind Tanche-Larsen Knutsen fra Valle og Setesdal Spelemannslag da Fædrelandsvennen møtte han og broren Åsmund (17) og leder for Kulturpatrulja, Sigrid Kjetilsdotter Jore på Bygland Tun fredag.

For få uker siden hadde han vunnet sin klasse i Landskappleiken på munnharpe og blitt nummer seks på hardingfele. Sigrid hadde gått helt til topps i dette «norgesmesterskapet i folkemusikk og dans» sammen med folkemusikkgruppa Raabygg, mens Åsmund hadde danset seg langt oppover resultatlistene han også.

Cruisepassasjerer i årestua

Tyske cruiseskipturister var blitt busset opp fra Kristiansand for å oppleve rotekte setesdalskultur i Bygland, samt få seg en rundtur på Byglandsfjorden i den eldgamle vedfyrte dampbåten «Bjoren».

— Dette var en flott opplevelse, sa tyskerne til Fædrelandsvennen da de kom ut fra den mange hundre år gamle årestua på museumstunet i Bygland.

Der hadde de fått høre Sigrid Kjetilsdotter Jore spille seljefløyte, se henne vise fram understakk og stasbunad, danse setesdalsgangar og kvede sammen med Åsmund Tanche-Larsen Knutsen. De fikk også høre og se Eivind Tanche Larsen-Knutsen spille feiende slåttespel fra Setesdal.

Fredag var det disse tre som var Kulturpatrulja, men ofte er de supplert med felespiller Jamie Lodberg og danseren June Salte Thorsen

Fredag bar det raskt videre til neste opptreden - countryfestivalen på Ose, og søndag videre til Setesdalsmuseet. Deretter går det slag i slag (se faktaboks).

Spleiselag

— Alle opptredenene er gratis for publikum. Og vi vet at publikum liker dette, for vi får masse positiv respons og mange ønsker å bli tatt bilde sammen med oss i bunadene våre, sier Sigrid Kjetilsdotter Jore.

Det er Setesdalsmuseet og Visit Setesdal som spleiser på de drøyt 100.000 kronene som det koster å lønne utøverne i Kulturpatrulja.

— På denne måten får vi vise turistene det de oppfatter som det mest rotekte av setesdalskulturen, samt at vi skaper jobb og en arena for noen av våre mange gode utøvere, sier Anna Stella Karlsdottir. Hun er leder for Setesdalsmuseet og assisterende direktør for Aust-Agder museum og ark.

Begeistrede tyske cruiseskipturister kom fra Kristiansand for å oppleve setesdalskultur i Bygland fredag. Sigrid Kjetilsdotter Jore (28), Åsmund Tanche-Larsen Knutsen (17) og spelemann Eivind Tanche-Larsen Knutsen (16) har som sommerjobb å opptre for turister i Setesdal. Fredag startet de turneen i Bygland Tun. Foto: Johs. Bjørkeli

Bunadstillegg

De er fornøyde med betalingen, utøverne også.

— Det ligger gjerne rundt 900 kroner for en opptreden med timelønn og bunadstillegg, sier Åsmund Tanche-Larsen Knutsen.

Honoreringen starter fra de begynner å ta på seg stasplagget til de tar det av igjen.

- Det er litt av en jobb å kle seg i bunad?

— Ja, det kan ta tid, men du vet, publikum må se oss i bunadene slik at de får et samlet bilde av setesdalskulturen, sier Sigrid Kjetilsdotter.

For hennes del er det ikke «bare» rundt 20 opptredener i Setedal som sommeren byr på.

— Det blir vel rundt 40 konserter til sammen i år. Jeg skal på turne med gruppa Raabygg. Dessuten skal Maria Helena Mortenson og jeg opptre på Telemarkfestivalen, forteller hun.