— En gledens dag. Vi fikk godkjenningen fra Utdanningsdirektoratet fra onsdag. Nå satser vi alt på å komme i gang allerede fra høsten. Dette trenger Vennesla, sier styreleder i Vennesla Musikkgymnas, pastor Gunnar Jeppestøl.

Dette trenger Vennesla

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF). Foto: Kjetil Reie

Da nyheten ble formidlet til Vennesla-ordfører Torhild Bransdal ved innledningen av kommunestyremøtet torsdag, reagerte hun slik:— Nei. Dette kan være begynnelsen til slutten for viktige deler av Vennesla videregående skole.

Dette kan være begynnelsen til slutten for viktige deler av Vennesla videregående skole.

Hun vil ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen, men hun snakket med partifeller og gjentok uttalelsen flere ganger

Ettersom nyheten spredde seg, snakket flere i kommunestyret om å få Vest-Agder fylkeskommune til å anke saken til Kunnskapsdepartementet. Det er tre ukers frist for å be kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avgjøre saken.

Vennesla Musikkgymnas ble opprettet i 2008og søkte i fjor om å utvide fra 150 til 330 elever. Fildelfia-menigheten ville etablere linje for studiespesialisering med 90 elever i Vennesla og 90 i Kristiansand. Det er kun 90 nye elever i Vennesla som nå er blitt godkjent

Begrunnelsen er valgfrihet og avstand til andre kristne videregående skoler. Tilbudet i Kristiansand nektes fordi en skole skal ha bygningsmassen ett sted.

— Vi oppretter én klasse på hvert årstrinn. Vi håper å komme i gang allerede til høsten, sier Jeppestøl, som mener det er behov for en utvidet kristen videregående skole i Kristiansand-regionen

Nærmeste kristne alternativ er Drottningborg i Grimstad og KVS Lyngdal.

Advarte

Både Vennesla kommunestyre og Vest-Agder fylkesting har advart mot at Vennesla musikkgymnas får utvide. Frykten er at det skal gå utover tilbudet ved den offentlige Vennesla videregående skole.

Vi frykter utarming, som igjen kan gå ut over den faglige bredden og tilbudet vårt.

Denne skolen har to paralleller i studiespesialisering i dag, og ønsker å utvide til tre.

— Tilfanget av elever til studiespesialisering er allerede i minste laget. Vi frykter utarming, som igjen kan gå ut over den faglige bredden og tilbudet vårt, sier assisterende rektor ved Vennesla videregående skole Finn Arne Reierson.

Pastor Jeppestøl mener argumentene ikke holder vann.

— Vi må ha reell valgfrihet. . De aller fleste av våre søkere kommer uansett fra andre steder av landet. Vår skole vil bety svært lite for Vennesla videregående skoles tilbud, sier Jeppestøl.

Valgfrihet veide tyngst

Utdanningsdirektoratet er enig med Jeppestøl og skriver i sin begrunnelse:

«Den nærmeste skolen som tilbyr slik opplæring har ikke kapasitet til å ta inn særlig mange elever, og den ligger også langt unna. Det kan derfor argumenteres for at det er behov for denne skolen.».

Om frykten for det offentlige tilbudet, skriver Utdanningsdirektoratet:

«Selv om det altså fremstår som sannsynlig at konsekvensene for den offentlige skolestrukturen tilsier at godkjenning av denne skolen vil påføre Vest-Agder fylkeskommune visse utfordringer, mener Utdanningsdirektoratet at retten til å velge alternative skoler veier tyngre enn fylkeskommunens situasjon i dette.«

Skuffet over KrF

Pastor Gunnar Jeppestøl sier han er svært skuffet over KrF i skolesaken i Vennesla.

— Det er Høyre og Frp i regjering å takke for at Utdanningsdirektoratet nå gir oss grønt lys. KrF både lokalt og på fylket har vært negativt, selv om friskoler er en viktig sak i partiprogrammet, sier Jeppestøl.

— Tror du dette har å gjøre med at KrF og Ap samarbeider i Vennesla?

— Et veldig godt spørsmål. Ap vet vi i alle fall hvor vi har i denne saken. KrF gjør noe annet enn de lovet i programmet, svarer Jeppestøl, som synes det er svært skuffende hvis KrF sørger for at godkjenningen av den kristne skolen ankes.

Det har vært mye diskusjon og kontroverser internt i KrF i denne saken. I fjor høst omtalte styremedlem i Vennesla KrF, Roger Christiansen, det som en stor tabbe å si nei til Vennesla musikkgymnas.

Under overskriften «partiet svikter kjernevelgerne», gikk Jeppestøl ut og ba kristenfolket tenke seg om to ganger før de stemmer KrF.