KRISTIANSAND: Kvinnen ble pågrepet hjemme hos en av sine døtre torsdag formiddag. Klokken 11.30 fredag ble 54-åringen fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett.

Like før klokken 16 ble det klart at retten gir politiet medhold i at kvinnen kan holdes fengslet i inntil fire uker. Hun blir ilagt brev— og besøksforbud i hele perioden.

— Kjennelsen er i tråd med begjæringen til politiet, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, i en pressemelding.

Mahmoud Mohammadi (63) hadde bakgrunn som politisk og militært aktiv i kurdernes sak. Foto: KDP

Kvinnen representeres av advokat Harald Stabell, som bisto sin klient i et flere timer langt avhør torsdag.

— Hun fastholder sin forklaring om at hun ikke har noe med dette å gjøre, sier Stabell til Fædrelandsvennen.

Mohammadi ble funnet drept i sin bolig på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar. Ekteparet skal denne kvelden ha vært alene hjemme i boligen på Hånes.

— Hun har forklart at hun gikk og la seg, og at drapet må ha skjedd etter dette, sier Stabell.

Ble siktet etter drapet

Da politiet ankom tomannsboligen på Hånes rundt klokka 23 fredag 26. februar, var kona og sønnen (35) til den drepte til stede.

Etter Fædrelandsvennen kjenner til, ringte moren til sønnen og ba ham komme til bopelen. Han skal så ha ringt politiet i bilen på vei bort til henne.

Dagen etter ble begge siktet for drap eller medvirkning til drap. Den påfølgende mandagen ble imidlertid begge løslatt, og politiet uttalte at bevisbildet mot dem var svekket. Begge har nektet straffskyld.

Senere skal politiet ha fått nye opplysninger som styrker mistanken mot kona. Det ble derfor besluttet å pågripe henne på nytt. Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar ønsker ikke å si noe om hva som utløste torsdagens pågripelse.

Skaar opplyser at sønnen fremdeles har status som siktet. 35-åringen skal ikke ha blitt avhørt på nytt i forbindelse med den nye utviklingen i saken.

- Dramatisk for barna

Advokat Ivar Sveen er oppnevnt som bistandsadvokat for sju av Mohammadis åtte barn.

- Det var fryktelig vondt for barna å miste sin far under slike omstendigheter, for deretter å oppleve at moren blir siktet. At hun nå tas inn igjen og begjæres fengslet på nytt, forsterker det dramatiske, sier Sveen til Fædrelandsvennen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her bæres den drepte mannen ut av boligen et døgn etter at han ble funnet drept. Foto: Kjetil Reite

Åstedet er blitt beskrevet som «krevende». Samtidig har ikke etterforskningen avdekket tegn på at det har vært innbrudd i boligen.

Politisk flyktning

Åttebarnsfaren Mohammadi var politisk flyktning og kom til Norge fra Iran i 1998. I hjemlandet hadde han i flere tiår vært aktiv i Kurdistans demokratiske parti (KDP).

Han var også en kjent leder for en militær gruppe, innen Peshmerga-militsen. I Norge fortsatte han å jobbe for kurdernes sak.

63-åringen skulle reise til Nord-Irak dagen etter at han ble funnet drept. Hva han skulle gjøre der, er uvisst. Men kilder sier til Fædrelandsvennen at planen var at han skulle være borte i flere måneder.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til undersøker politiet omstendighetene rundt denne turen.

Etter drapet har det blitt spekulert i om drapet kan ha vært politisk motivert, men etter det Fædrelandsvennen kjenner til har ikke politiet funnet noe som tyder på dette i sin etterforskning.