For det er nemlig kun ett ledig sete på avgangen til ferieøya mandag i høstferien. Ønsker du derimot å reise til Tyrkia lørdag, kan du ta med deg en venn. Star Tour har to ledige seter.

— Jeg vet at det tidlig ble fullt fra Kristiansand, uten å kunne si nøyaktig hvor tidlig, sier pressekontakt Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til Fædrelandsvennen.

Fredags sparkes en uke med høstferie i gang, og mange velger å benytte muligheten til å ta noen dager fri borte fra hjemstedet.

Bestiller høstferien tidlig

Torsdag kunne direktør i reisebransjeorganisasjonen Virke, Rolf Forsdahl, fortelle til NTB at deres medlemsbedrifter hadde solgt færre utenlandsturer enn vanlig denne høstferien, og ga den gode sommeren skylden for at mange ikke hadde flere feriedager igjen.

Det stemmer ikke overens med reiseaktiviteten på Sørlandet den kommende uka.

— Mange bestiller høstferien sin tidlig, gjerne før sommeren, så vi tror ikke det har noen stor innvirkning. På denne tiden er det fortsatt behagelige temperaturer rundt Middelhavet, uten at det blir for varmt, sier Larsen-Vonstett i Star Tour, som sier at høstferien tradisjonelt sett er gode tide for charterselskapet.

Hun tror også nye regler hva gjelder skoleferie for barna har gjort det vanskeligere å finne alternative reisetider.

- Mer travelt enn vanlig

— Det er blitt strengt å ta barna fri fra skolen utenfor ferier. Derfor benytter nok mange sjansen til å reise bort i slike ferier, sier hun.

Lufthavnssjef Thomas Langeland ved Kristiansand Lufthavn Kjevik sier høstferien byr på en annen type reisende enn vanlig.

— Høstferien er noe mer travel enn vanlig. Normalt sett er det mindre næringslivsreisende fra mandag neste uke, mens vi vil se økt charteraktivitet, sier Langeland, som ikke har tall på hvor mange som totalt skal fly denne høstferien.

Han er en klar oppfordring til de som skal ut å reise i løpet av de neste dagene:

— Nyt ferien, og møt opp i god tid. Lufthavnen bemanner opp for å håndtere de avgangene vi har, sier Langeland.

- Ikke samme som til påske og jul

Mange velger også å reise på skinner denne høstferien. NSB kan melde om en oppgang i antall reisende med Sørlandsbanen.

— Det reiser flere enn normalt, men det er ikke den samme trafikken som til påske og jul, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB.

Han sier det vil være mange reisende med tog denne høstferien, spesielt den første helga, og sier det varierer fra avgang til avgang hvor mange ledige seter det er.

Meteorologene melder mye vind den første helga av høstferien på Sørlandet, men Color Line beroligere bekymrede sørlendinger som er klare for overfart til Danmark. Superspeed går som normalt også i helga.