Lunde Holding Invest vil bygge høyhuset på Tangen. Forslaget fra administrasjonen er å tillate et bygg som er 62 meter høyt (18 etasjer), men administrasjonen mener likevel at politikerne bør ha en plan for høyhus i sentrum før de sier ja til en slik utbygging. Illustrasjonen viser hvordan utbyggerne ser for seg at bygget skal fremstå fra Lundsbroa. Foto: Asplan Viak
Utbygger Lunde Holding Invest har redusert høyden noe på det planlagte bygget på Tangen etter at byutviklingsstyret fattet et prinsippvedtak om makshøyde. De regner med at bygget blir godkjent når den nå skal til politisk behandling. Foto: Asplan Viak

Det er politikerne i byutviklingsstyret som i slutten av august skal bestemme seg for om de vil tillate høyhuset på Tangen som vil rage 62 meter over bakken.

I sin innstilling til politikerne advarer administrasjonen mot det som kan bli konsekvensene av å si ja. De skriver at høyhuset «vil bli et fremmedelement». De skriver også at om andre skulle ta etter, kan dette «være starten på en endring av byen ingen kan tenke seg.«

— Vi er ærlige på at vi er usikre på de negative konsekvenser en slik utbygging kan få for opplevelsen av Kvadraturen, men vi sier ikke at det vil få slike konsekvenser, sier plan og bygningssjef Venke Moe.

Sier ja

Anbefalingen fra kommunens administrasjon er likevel å si ja til bygget med en del endringer på den lave bebyggelsen rundt. Tidligere i år tok nemlig byutviklingsstyret en prinsippavgjørelse om at det kunne tillates bygg på kote 65 (m.o.h) i området. Det vil si 62 meter over bakken.

— Vi tar ikke en omkamp mot politikerne. Men vi mener vi må kunne komme med en faglig vurdering om at vi kanskje ikke ser konsekvensene når vi tillater å bygge et så høyt hus, og at det kunne være bra for saken om en fikk en høyhusvurdering som stod på egne bein. Fylkeskommunen, som er vår overordnede myndighet, har også etterlyst det, sier Moe.

De mener det trengs en høyhusplan som tar for seg hva Kvadraturen tåler av høyhus.

— Det kan hindre at vi får et nytt tinghus der man i årene etter det er bygd får en diskusjon om at dette aldri skulle vært tillatt. En slik type utbygging kan man unngå hvis man har en skikkelig utredning, sier Moe.

Ikke avgjort

Utbyggingsplanene har også ført til sterke protester fra naboer i området. De mener de andre reguleringsplanene på Tangen viser at det kun skal bygges seks etasjer i området. Det planlagte bygget vil være opptil 18 etasjer

— Det er en ansvarsfraskrivelse fra administrasjonen å hvile på et prinsippvedtak tilbake i tid. Dersom de synes dette er så kontroversielt at bygget ikke skal reises, må saken i hvert fall utsettes, sier Kjetil Børufsen, styreleder i sameiet Bystranda Aveny.

Leder i byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara (KrF), sier de ikke har bestemt seg for å si ja.

— Vi har gjort et prinsippvedtak om at på Jernbanetomta og Tangen skal ingen bygg være høyere enn kote 65. Nå har vi fått mange innspill, og så skal vi ha en god diskusjon om det.

— Administrasjonen advarer mot et nytt tinghus?

— Det er vel få som i dag ville ha sagt ja til at vi bygger tinghuset. Men tinghuset ligger midt inn i Kvadraturen, men her snakker vi om randsonen i Kvadraturen der man må tåle høyere hus.

Elegant

Hvis politikerne først sier ja til høyhus, anbefaler administrasjonen at det ikke blir bygd et halvhøyt hus som fort kan bli en koloss. De foreslår en minstehøyde på 51 meter.

Skaara er enig.

— Jeg er enig i at skal du først bygge, må det være slankt og elegant. Men jeg har altså ikke landet på om vi skal si ja til bygget.

- Et godt prosjekt

Prosjektleder i Lunde Holding Invest, Ole Lunde, sier dette om de kritiske merknadene fra kommunen:

«Administrasjonen innstiller positivt og har støttet oss i at det er positivt med boliger fremfor kontor. Samtidig opplever også vi litt manglende forståelse for at det kreves et visst volum i nye prosjekter for å drive byutvikling» skriver han i en e-post.

Han mener de har lansert et godt byutviklingsprosjekt.

«Prosjektet bidrar til flere mennesker i sentrum og redusert trafikk til Tangen. Prosjektet styrker satsingen på Kvadraturen med handel og kulturliv, det reduserer gjeldene reguleringsplans lange sammenhengende fasader og åpner opp et kvartal som har massive bygningskropper på alle sider.«

Han viser til at et stort flertall av politikerne har støttet prosjektet til nå, og at de har redusert høyden underveis. Han regner med at planene går gjennom til slutt.