MANDAL: – Dette forteller at ti års arbeid med å få ned sykefraværet nå virkelig lykkes hos oss, sier personalsjef Kirsti Bauer-Nilsen.

Mandag presenterte hun og resten av ledelsen tallene for 2012. 5,6 prosent er lysår unna skrekktallene fra 2003. Da var fraværet på 9,5 prosent — godt over landsgjennomsnittet. Siden har det gått litt opp og ned, men nå har fraværet stupt fra 2011 til 2012. For i 2011 var fraværet på 6,8 prosent.

I 2003 ble det satt inn kraftige støt for å få ned fraværet. I 2008 ble så det mest kjente tiltaket innført, nemlig 365 dagers egenmeldingsperiode. Nå benytter 95 prosent av alle arbeidstakerne dette middelet framfor å sykemelde seg gjennom lege.

– Det betyr at våre ansatte bruker legen til å bli frisk, ikke til å fylle ut et skjema, sier rådmann Knut Sæther.

Fått tillatelse

Kommunaldepartementet har gitt tillatelse til at kommunen kan holde på i alle fall ut 2014 med egenmeldingene. – Vi håper jo det fortsetter, det ville bli en veldig nedtur å gå tilbake til slik vi hadde det før 2008, sier Bauer-Nilsen.

Det foreligger ingen samlet fraværstall for alle kommunene i 2012 får Fædrelandsvennen opplyst hos Kommunenes Sentralforbund. Først nærmere sommeren vil det være klart. Derfor kan ikke Mandal kommune slå seg på brystet riktig ennå. Men de er overbeviste om at de i alle fall ligger i absolutt nedre sjikt.

I fjor høst ble det som ble kalt tillitsprosjektet en del av driften i kommunen. – Vi kunne ikke ha et evig prosjekt, og det var nå naturlig at dette ble en del av det vi driver på med, sier kommunalsjef Irene Lunde.

Ulike tilbud

Kommunen har en rekke ulike tiltak gående, ut over egenmeldingene som baserer seg på å gi de ansatte tillit:

  • Diskusjonsmøter og dialogseminar på alle nivåer.

  • Kurs i terapeutisk mestring av vold.

  • Leder og tillitsvalgte på kurs i psykisk helse og god kommunikasjon.

  • Tiltak for ansatte med hyppig kortidsfravær, for gravide og blant lærlinger.

  • Tilbud til ansatte i fysisk hardt arbeid som sliter med overvekt.

  • Rask tilgang til trening med fysioterapeut.

  • Lavterskelsamtale med terapeut for dem som står i fare for å bli syke.

Uke sju

Forøvrig nærmer vi oss uke sju, uka som av en eller annen grunn har det største sykefraværet av alle årets uker. I fjor hadde kommunen et kraftstøt nettopp denne uka med ulike tiltak for å få ned fraværet, noe som hjalp.– Det skal vi gjøre i år også og har oppfordret de ulike enhetene til å finne på aktiviteter for å holde folk på jobb, smiler Bauer-Nilsen.