BYKLE: To busser skulle frakte 100 tyske elever fra Hovden til Larvik, men så langt kom de ikke. Den ene bussen streiket rett før den kom til Haukeli, mens den andre kom seg litt nedover i Telemark før den også måtte knele for kulden, ifølge Agderposten.

Tirsdag 8. januar kom de 15 og 16 år gamle ungdommene fra Schleswig i Nord-Tyskland til Hovden for å stå på ski. Mens ungdommen fikk brynt seg i den norske fjellheimen, dro busssjåførene hjem og lot bussene stå på Hovden i vinterkulden.

Da de startet bussene søndag morgen var det 26 minusgrader, noe som er en av de kaldeste temperaturene som er målt på Hovden denne vinteren.

Ole Prytz Bruun, daglig leder ved Hovden Høyfjellssenter, sendte skibussene av gårde fra Hovden klokken 09.30 tirsdag. En halv time senere streiket den første bussen. De 50 elevene som var om bord på bussen ble brakt tilbake til Hovden der de tilbrakte ventetiden tid på høyfjellssenterets hytter.

Et par timer senere kom beskjeden om at den andre bussen hadde stoppet i nærheten av Vinje. Dermed kom ingen av de 100 elevene seg hjem i tide.

— Det som skjedde var at de tyske bussene ikke var godt nok utstyrt for det kalde vinter-Norge, forteller Bruun til Fædrelandsvennen.

— Vi innlosjerte alle elevene på et par hytter. Etter at det var ordnet, dro jeg opp til busssjåføren med litt mat og klær. Da jeg kom tilbake etter noen timer, fortalte de i resepsjonen at den andre bussen hadde havarert. Bussens motor lakk olje, men vi vet ikke om det var grunnen til at den stoppet. Da alle var kommet hjem, fikk vi tak i en skolebuss som fraktet alle elevene til Kristiansand klokken 03 i natt.

Elevene tok ferja til Hirtshals tirsdag morgen, etter å ha blitt forsinket i to døgn.

Ifølge Bruun har ikke skolen fått skrekken etter hendelsen.

— Skolen tyskerne kom fra, tok dette veldig fint. De sender en ny gruppe på rundt 100 elever 2. februar, sier han.