— Det er ikke bra for elevene at streiken fortsetter, men det er dessverre dem det går utover. Når det gjelder hvorfor partene ikke har kommet til enighet, så er ikke det så lett for oss lokalt å kommentere.

Leder for Utdanningsforbundet i Kristiansand sier det er lite å gjøre med at en uskyldig tredjepart rammes hardt. Foto: Kjartan Bjelland

Slik ordla leder av Utdanningsforbundet i Kristiansand, Arnulf Andersen, seg etter at det søndag kveld ble klart at streiken fortsetter og etter at partene gikk fra hverandre etter bare en halv times møte.Les også:

Skylder på lærerne

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, mener de har gjort sitt for å få til en løsning, men at motparten gjør seg vanskelig. Ifølge ham er det nå klart at nok et initiativ fra KS er avvist av lærernes organisasjoner.

— Jo mer vi kommer lærerorganisasjonene i møte, desto mer rygger de. Slik kan vi aldri komme til en løsning. Da er det ikke lenger forhandlinger. Ansvaret for denne konflikten ligger i stadig større grad hos lærerorganisasjonene, sier Sundnes.

Den store bøygen er kravet om mer pålagt tilstedeværelse, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

Les også:

Rammer de svake

Oppvekstsjef Arild Rekve synes det er veldig trasig for alle elvene som ikke kommer i gang med undervisningsåret. Spesielt er han bekymret for de svakeste, som absolutt har behov for all den undervisning de kan få.

Mandag 11. august ble lærere ved Fiskå skole, Havlimyra skole, Oddemarka skole, Kristiansand Katedralskole Gimle, Tangen videregående skole og Vågsbygd videregående skole tatt ut i streik.

Torsdag 21. august ble streiken trappet opp, og lærere ved Møvig skole og Grim skole og Kvadraturen skolesenter la ned arbeidet.

Så langt er det altså bare elever på videregående og i ungdomsskolen som er rammet i Kristiansand. En opptrapping vil bli varslet fire dager i forkant.

Nødundervisning

Oddemarka skole startet sist fredag opp med svært begrenset undervisning for 9. og 10. klasse, men har ingen mulighet til å ta imot noen av 8. klassingene. Rektor Rune Heggdal hadde før helgen et oppriktig håp om at det skulle gå mot en løsning, men synes det ser mørk ut etter partenes uttalelser da de gikk fra hverandre søndag kveld.

— Streiken vil ramme 10. klassingene hardest. De skal nå sikre seg best mulig standpunktkarakterer og komme opp i eksamen til våren. Det er umulig å spå hvor lenge streiken vil vare, men regjeringen har sagt at det ikke blir aktuelt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd med det første, sier Heggdal.

Ved Havlimyra skole er samtlige lærere organisert og tatt ut i streik, og det har dermed ikke vært noen undervisning i høst.

Rektor Heidi Hauge Uldal forteller at omtrent 60-70 prosent av elevene/foreldrene har vært på skolen og hentet bøker, men sier elevene nok uansett vil få et travelt år med å ta igjen undervisningen de går glipp av fra starten.

— Streiken er spesielt kjedelig for 8. klasse som nok hadde gledet seg til å bli ungdomsskoleelever og 10. klassingene som jo har et travelt år, sier hun.