LONDON: — Jeg har veldig respekt for dem som gjentar et OL-gull. Hvis Andreas i tillegg tar tre OL-gull på rad, er det ekstremt bra. Han er en profil allerede, men nå kan han bli enda større, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Per i dag er det kun seks friidrettsutøvere som har vunne tre OL-gull eller flere på rad i en og samme øvelse. Men hvis Thorkildsen vinner i kveld, vil det kun være lengdehopper Carl Lewis, diskoskaster Al Oerter og lengdehopper Ray Ewry (lengde uten tilløp) som kan smykke seg med en enda bedre statistikk.

De har alle fire OL-gull på rad i én og samme øvelse.

— Det er bare helt fenomenalt. Dessuten er Andreas ennå så ung at han kan rekke enda et par OL til hvis kroppen holder. Det er helt ekstraordinært. Han er et talent og en atlet som er villig til å gjøre det som må til, sier Idrettspresident Børre Rognlien.

- Feil fokus

— Hvis han klarer det blir det absolutt det største i norsk idrett, i alle fall for meg, sier Egil Danielsen, OL-gullvinner i spyd fra 1956. — Hvis han får til det, er det en bragd. Men jeg tenker ikke i de baner foran finalen. Det blir feil fokus. Vi prøver å legge til rette for at han kan kjempe om medalje, og så gjør vi opp statistikk og teller medaljer i etterkant, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Per i dag har tre friidrettsutøvere tre OL-gull på rad: Jan Zelezny, Viktor Sanejev og John Flanagan.

— Jan Zelezny er den viktigste personen her. Vinner Andreas gull, tangerer han tidenes største spydkaster med tre OL-gull, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

- Kan tangere Hennie

Det er også den statistikken Thorkildsen selv er mest opptatt av. Han har tidligere uttalt i Fædrelandsvennen at karrieremålet hans er å ta igjen historiens største spydkasters 11 internasjonale medaljer.

— Men legendestatus er ikke så farlig for min del. Jeg gjør min vurdering ut fra hvordan jeg ser på min karriere. Hvordan andre ser på den, er opp til dem, sa Thorkildsen til Fædrelandsvennen tidligere i sommer.

En som imidlertid er opptatt av å sammenligne prestasjoner, er nevnte Schanke.

— Om Andreas blir den femte eller sjuende som vinner tre gull på rad, er ikke noe stort poeng for meg. Men som idrettshistoriker er det et stort poeng at han kan bli første nordmann som vinner tre OL-gull på rad i sommer-OL, og dermed tangere tidenes største norske utøver uansett idrett, Sonja Hennie, sier Schanke.

To sørlendinger på pallen?

Den norske kunstløplegenden vant tre OL-gull på rad fra 1928 til 1936. — Andre utøvere, som for eksempel Bjørn Dæhlie, har hatt mange flere sjanser til å vinne gull, men parallellen til Hennie er at Andreas bare stiller opp i en øvelse i hvert OL, understreker Schanke.

Han liker egentlig ikke å sammenligne idretter, særlig ikke vinter- mot sommeridretter. Likevel opererer forfatteren med en rangering i Norsk Idrettsleksikon.

— Når det gjelder enkeltprestasjoner i sommer-OL, så topper Vebjørn Rodal foran Eirik Verås Larsen. Andreas Thorkildsen er i øyeblikket på linje med Jon Rønningen, Olaf Tufte og Knut Holmann. Når det gjelder tidenes største sommerolympiere, topper Knut Holmann suverent med seks medaljer, inkludert tre gull. Men tar Andreas gull i kveld, avanserer han til andreplass på begge listene mine. I så fall har Sørlandet nummer to og nummer tre på begge mine rangeringer. Det kan vel ikke være så verst, sier Schanke – og sikter til Thorkildsen og den ferske OL-gullvinneren fra Flekkefjord, Eirik Verås Larsen.

Idrettshistorikeren legger for sikkerhetsskyld til:

— Om Thorkildsen ikke tar medalje, rokker det likevel ikke ved hans posisjon som en av historiens største norske idrettsutøverne.