KRISTIANSAND: — Vi mener prisnivået blant norske tannleger er slik at vi kan gjøre det 30 prosent billigere og likevel tjene penger, forteller innehaver og daglig leder av Dental Norge AS, Igor Salai, som sier han tenner på konkurransen.

Tidligere denne uka fortalte Fædrelandsvennen om Forbrukerrådets nye nettside, hvakostertannlegen.no. Her er tannleger pålagt å registrere seg, og prisene på vanlige behandlinger. Dette kan folk søke på, og finne den billiste tannlegen til den behandling de ønsker. Nettsiden avdekket gapende prisforskjeller mellom tannlegene. Regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet slo fast at høyere priser ikke betyr bedre kvalitet, og at tannlegene nå vil bli utsatt for reell konkurranse.

Trapper opp

Siden 2006 har Igor Salai og kona Sara Desmond Dalai fraktet tusenvis av sørlendinger og andre nordmenn til lavpris tannlegebehandling i Serbia. Tannlegeforeningen anslo i fjor at rundt 60.000 nordmenn reiser til utlandet for å få billigere tannbehandling. Men Salai mente at tilbudet kunne kompletteres, og satte kronen på verket.

— Vi har ønsket å tilby diagnostisering, forberedende behandling og etterkontroll i Norge. Det får vi nå, sier han til Fædrelandsvennen.

Lavpris

Neste uke åpner Salai sitt lavpris tannlegesenter i moderne lokaler med splitter nytt utstyr på Lund i Kristiansand. En ambisiøs investering i millionklassen som inkluderer tre behandlingsrom, et sterilt romt og et røntgenrom.

Her blir det en tannlege med norsk autorisasjon, to tannlegesekretærer samt sykepleier Sara Desmond Salai som skal betjene kundene. Ettersom det til enhver tid er rundt 20-30 tannlegepasienter i Serbia sendt ned av Salai og firmaet Dental Norge, vil de være grunnfjellet i kundegrunnlaget hans. Og det innebærer kunder fra Stavanger i vest til Drammen i øst.

Grusom

Dental Norges tannlege i Kristiansand, Silvana Stanojavski Filinas, er autorisert for å utføre alle behandlinger som en allmenn tannlege i Norge kan gjøre. Hun har mange års praksis fra offentlige og private klinikker både i Serbia og Hellas.

— Situasjonen for meg og familien min i Hellas er grusom på grunn av finanskrisen, så vi håper dette blir en ny start for oss, sier hun.

En av tannlegesekretærene, Ivana Bera-Petrovic, regner med å få godkjent sin norske autorisasjon i løpet av året, og da blir det to tannleger på senteret. I tillegg vurderer Salai å få inn en kirurg til å utføre implantater og andre kirurgiske operasjoner, dersom mottakelsen blant kundene blir god.

Lederen i Vest-Agder tannlegeforening, Mariann Saanum Hauge, synes det høres veldig positivt ut med Salais etablering:

— Det må være veldig greit for pasientene å få gjort dette i Norge framfor å reise til utlandet, sier hun.

— Med så mange som reiser til utlandet, opprettelsen av hvakostertannlegen.no og nå etablering av lavpristannleger, føler du bransjen er i store endringer?

— Nei, det gjør jeg ikke. Konkurranse er bra, og det har vi allerede. Dessuten har de fleste i gjennomsnitt tannlegeutgifter på under 3000 kroner i året, og da er det ikke lønnsomt å reise til utlandet. De vil helst bruke en tannlege de kjenner fra før, sier Saanum Hauge.