SIRDAL: Tonstad Vindpark AS fikk i dag avslag fra Fylkesutvalget i Vest-Agder til å bygge 64 vindmøller. Vindparken var planlagt lokalisert i kommunene Sirdal, Kvinesdal og Flekkefjord, og ville utgjort cirka 29 kvadratkilometer.

Dette ville gitt en samlet installert effekt på inntil 200 MW.

Avslag på tross av anbefaling

Hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø (SAM) anbefalte Fylkesutvalget å gi byggetillatelse av vindparken. Men til tross for dette, ga utvalget avslag.

Men varaordføreren fremhever at han ikke har noe imot alternativ energi.

— Det er ikke det at vi har noe imot alternativ energi, men slik det er i dag, er det nødt til å skje en lovendring på dette området før vi vil gi konsesjon, sier Westermoen til Fædrelandsvennen.

I dagens lovgivning gis det kun økonomisk støtte til kommuner som har utbygget vannkraft. Varaordføreren sier at kommunene ikke får andel av verdiskapningen når det kommer til vindkraft.

— Det samme bør gjelde i denne saken, mener han.

- Beboerne må få noe igjen

Varaordføreren har nå foreslått en lovendring før det kan gis eventuelle tillatelser til å bygge vindpark. Forlaget ble enstemmig vedtatt i Fylkesutvalget. Utvalget peker på de store inngrepene som gjøres i naturen for en alternativ energi.

— Når turløypene forsvinner, må beboerne føle at de får noe igjen for det som blir tatt fra dem. Det beste i dette tilfellet, vil være kompensasjon for dette, sier Westermoen.

Overrasket over avslaget

Helge Toft, prosjektleder for Tonstad Vindpark, er overrasket over avslaget fra Fylkesutvalget.

— Jeg vil si at det er en overraskelse at det ikke anbefales at det blir gitt byggetillatelse, når vertskommunene er så tydelig positive til vindparken, sier Toft.

Han tror også at utvalget kan bære preg av at det er valgtid:

— De partiene som stemte for utbygging av vindpark i SAM-utvalget, har snudd, sier Toft.

Kommunestyrene sa ja

Kommunestyrene i både Flekkefjord og Sirdal kommune har behandlet saken tidligere, hvor begge kommunestyrene sa ja til å støtte planene. Men enn så lenge blir planene lagt på is.

— Hvis vi ønsker alternativ energi, er vi nødt til å få det til å gli, konstaterer en bestemt Fylkesvaraordfører.