Nå kan man sitte på en strand hvor som helst i verden og likevel være oppdatert på jobbfronten – en mulighet mange benytter seg av. Hver tredje nordmann jobber i ferien, viser en tidligere undersøkelse fra bemanningsselskapet Xtra personell.

– Nåtidens teknologi gjør at mange ikke er tilgjengelige for barna sine, fordi vi surfer på mobilen når vi skal være sammen med barna. Når det også skjer i ferien, blir det skadelidende for forholdet mellom barn og foreldre, advarer barnepsykolog Bettina Sunde i Psykologteamet til Aftenposten.

Tilknytningen slites

Barn kan rett og slett gi opp foreldrene sine.

– Barn som mange nok ganger har sagt «se på meg», mens foreldrene er mer opptatt av å se på PC, slutter å henvende seg til foreldrene for å dele opplevelser. Den nære tilknytningen mellom barn og forelder blir slitt, sier Sunde.

På denne måten går også foreldrene glipp av mye.

– Barn lever mye mer her og nå enn vi gjør. Svarer vi «ja da, bare vent noen timer», så vil de finne på andre ting og ikke lenger være opptatt av det samme.

Hun understreker at det er vel så viktig å være til stede for sine barn i hverdagen. Men skuffelsen kan bli ekstra stor for barna i ferien.

– Ofte sier vi «bare vent til ferien, DA skal vi gjøre mye gøy, da». Men så blir det ikke sånn.

– Før snakket man mye om kvalitetstid, men man vet nå at det handler om kvantitet også. Man skal prioritere barna. Man kan jo lure på hvorfor man har fått dem hvis man ikke har tid til å være sammen med dem, sier Sunde.

– Ikke skulk i ferien

Foreldre som stadig sjekker e-post eller oppdaterer Facebook i ferien, risikerer at barna blir hengende etter i utviklingen. Barnepsykolog Magne Raundalen underbygger dette med at små barnehjerner er avhengig av å bli brukt i samspill med voksne, gjennom kontakt og samtaler.

– Store tyverier på foreldrenes oppmerksomhet stjeler IQ fra de små barna. Du er og blir barnets første og største lærer. Da kan du ikke skulke i sommerferien, sier Raundalen.

Foreldrene vet hvor viktig dette er, mener han. Likevel syndes det.

– De tror kanskje de er til stede, men likevel er de det ikke mentalt. Det kan nesten være verre, og merkes av barna med en gang. De føles seg lavere verdsatt når de opplever at noe annet hele tiden er viktigere, sier Raundalen.

Skrur av mobilen

Også psykolog og redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Bjørnar Olsen, er bekymret for hva smarttelefonene gjør med familielivene våre.

– Barna føler seg avvist, og de melder om sjalusi i forhold til duppedingsene. De føler at de voksne egentlig har lyst til å gjøre noe annet, fremfor å være sammen med dem.

Olsen er på familieferie i Barcelona, og Aftenposten oppnår kontakt først sent på kveld. Mobil og PC er avslått store deler av dagen.

– Før tok jeg alltid med laptop på ferie, tanken var at guttungen kunne se film hvis han kjedet seg. Da jeg en gang sa jeg ikke skulle ha med PC, ble han enormt glad, akkurat som om han fikk en stor Lego Star Wars-pakke. Det fikk meg til å stoppe opp og tenke, sier psykologen.

Foreldre må bruke tid på å bygge gode relasjoner til barn, sier han.

– Ofte er det kjedeligere å være sammen med små barn enn voksne, derfor er det fristende å gjøre noe som er mer spennende. Men det krever tid å oppnå de magiske øyeblikkene sammen med barn. Man må være til stede lenge nok, og kan ikke forvente at det alltid er gøy, men likevel ekstremt meningsfullt.

Er du hekta på jobben?Ta testen her(ekstern lenke fra Universitetet i Bergen)