— «Min egen» utøver, Harald Stenvaag, kunne vært aktuell for sine åttende olympiske leker, men på grunn av Moskva-boikotten i 1980 er han nå aktuell for sine sjuende. Hvor mange sovjetrussere brydde seg om at han ikke kom til Moskva, bortsett fra de skytterne som slapp å konkurrere mot ham, spør Holstad Lilleng.Han mener nærvær er viktig og mener det er verdt å merke seg at tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, ikke ønsker en boikott av OL i Kina.

— Det er viktig å huske på at OL er med på å sette fokus og legge press på Kina i forhold til menneskerettighetsbrudd, et press som ellers ikke ville vært der. Derfor blir det faktisk viktig å være der, nettopp fordi nærværet setter et søkelys på overgrepene som foregår.

Skytesjefen understreker at ingen av hans utøvere er likegyldige til det som skjer i Kina, men ber om forståelse for at skytterne vil ha fokus på deres store mål - OL-medaljer.

— Vår mening er at idretten kan spille en viktig rolle gjennom dialog og etablering av gode møteplasser. Det er likevel viktig å fremheve at utøverne er i OL for å prestere i sin idrettsgren. Det er denne prestasjonen som har idrettsutøverens fokus, spesielt nå i tiden rett før OL, sier Holstad Lilleng. (©NTB)