BØMLO: Rundt ti husstander og flere biler ble sperret inne etter at et 20 meter bredt jordras rammet riksvei 542 i Folderøydalen på Bømlo.

En bil kjørte av veien og en annen ble stående fast på grunn av overvann på riksveien.

– Vi har ikke fått meldinger om personskader. Etter en grundig vurdering ble veien åpnet for trafikk igjen klokka 21.15, sier operasjonsleder Thor Gunnar Westlye i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Lensmann Knut Nomeland ved Valle og Bykle lensmannskontor i Aust-Agder opplyser at store nedbørsmengder førte til oversvømmelser.

– Riksvei 45 og flere kommunale veier er oversvømt. Vi har også fått flere meldinger om kjellere som er fylt av vann. Heldigvis virker det som uværet er på retur, sa Nomeland mandag kveld.

Stengte veier Ifølge Statens vegvesen var fem veier stengt på grunn av flom mandag kveld: riksvei 541 Ekornseter-Tormodsætre og riksvei 542 Håvik-Folgerøy i Hordaland, fylkesvei 7 Øysang-Røyseland i Aust-Agder, fylkesvei 56 i Kilebygda i Telemark og fylkesvei 745 Vikedal-Roaldkvam i Rogaland.

Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) varslet femårsflom i små og mellomstore vassdrag i indre strøk av Rogaland og Agder mandag.

Flom

– Vi sendte ut varslet for å forberede lokale beredskapsmyndigheter og privatpersoner. Tette kulverter og andre avløpsveier kan føre til lokale oversvømmelser, sier kommunikasjonsdirektør Sverre Sivertsen i NVE til NTB.

Vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt sier at hele Sør-Norge kan vente regn fram til tirsdag ettermiddag.

De fleste steder kommer regnet i form av byger, mens indre strøk av Rogaland og Agder-fylkene kan vente tunge regnskyll.

– Det har kommet mellom 40 og 50 millimeter nedbør i disse områdene det siste døgnet, og vi venter like mye det neste. Det er ikke utenkelig at det kan komme så mye som 100 millimeter i enkelte områder, sier Mentzoni til NTB.

Regn gir prisfall

Mens regnværet lokalt kan skape mange problemer, kommer det som bestilt for norske husholdninger som sliter med høye strømutgifter.

Mye regn på Sørlandet førte til at strømprisene falt med over 10 prosent mandag, skriver Næringsliv24.