ALFAS DEL PI: Erik Bisgaard er dømt for økonomisk kriminalitet i 1991 og 2007. Den siste dommen var for bedrageri av 1,8 millioner kroner og ga ham over ett år i fengsel. Han og en kompanjong brukte såkalte «luftfakturaer» for å få tilbake merverdiavgift.

Skulle dele overskuddet

Kvinnen som hadde Bisgaard som sin psykoterapeut, inngikk en skriftlig samarbeidsavtale med terapeuten og hans samboer høsten 2017. Kvinnen drev da en liten nettbutikk, en forretning hun også hadde i Norge.

Avtalen sier at Bisgaard og samboeren skal gi nødvendig rådgivning, praktisk bistand og økonomisk støtte slik at hun fikk raskere økt omsetning i forretningen.

Til gjengjeld skulle de få 50 prosent av overskuddet.

Samarbeidet strandet etter få måneder.

– Samarbeidet er det eneste jeg angrer på, sier Erik Bisgaard. Resten av terapiopplegget han hadde med kvinnen står han altså inne for.

Les også: Terapeuten: - Hadde vi fortsatt så hadde hun kommet gjennom

Når kvinnen blir kjent med hans tidligere forretningsvirksomhet liker hun dårlig at Bisgaard har vært involvert i hennes lille nettbutikk. Hun har prøvd å holde sin sti ren og vært redd for ikke å gjøre alt etter boken.

Det etiske regelverket terapeuten har forpliktet seg til, sier forhold som terapeut/kollega kan forringe den profesjonelle dømmekraften. Man skal derfor unngå slike relasjoner.

– Ikke partner

Bisgaard mener ikke at han og kvinnen var forretningspartnere. Dokumentet han skrev under på kalles i overskriften en samarbeidsavtale.

Til tross for at han ifølge kontrakten skulle ha halve overskuddet ved nyttår, sier Bisgaard at han ikke skulle tjene penger på avtalen.

– Informerte du henne om at du var dømt for økonomisk kriminalitet?

– Hun har aldri vært min forretningspartner. Jeg forsøkte riktignok å hjelpe henne i gang. Men jeg var først og fremst hennes terapeut og skulle ikke tjene noe på butikken. Dommen for økonomisk kriminalitet var derfor helt irrelevant, sier han.

Les også: Solgte huset og flyttet til Spania for å få terapi

– Ferdigsonet

Bisgaard sier han ikke vil skjule sin fortid, men mener han er ferdig med disse tingene.

Det finnes mange bedrageridømte, og personer som er dømt for andre ting, som både driver firmaer og er aktive i politikken. Når man har sonet sin straff bør det være mulig å være ferdig med det.

England og Seychellene

Da Bisgaard ble dømt i 2007 ble han ilagt forbud mot å drive selvstendig næringsvirksomhet i tre år fordi retten fryktet at han ville misbruke sin stilling igjen.

Tre måneder senere startet han en bedrift i England med navnet Conciencia LTD. Like etter registrerte han et norskregistrert utenlandsk foretak i Norge med samme navn, fortsatt er det kun få måneder siden han ble fradømt retten til å drive forretning.

Conciencia er også navnet på selskapet som har fakturert terapien i Spania, og som nylig sendte inkassokrav på 477.000 kroner. Det ble registrert som et AS i Norge i 2013.

Bisgaard har også vært styremedlem i et selskap som hadde eierselskap på Seychellene.

– Hvorfor startet du selskap i England like etter at du ikke fikk lov til å drive i Norge? Hadde du aktivitet i England? Hvorfor drev Copa fra Seychellene? Hadde dere aktivitet der?

– For en del år siden var det helt naturlig å starte NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) når man ønsket AS, men ikke hadde 100.000 kroner til å starte. I begynnelsen var det ofte på Seychellene, men det etter hvert gikk mer over til England. Da aksjekapitalen i Norge ble senket til 30.000 kroner ble det mindre vanlig med NUF, svarer Bisgaard.