70 arbeidere i karantene

Korona-bestemmelsene sendte 70 anleggsarbeidere på Tonstad Vindpark rett i karantene. Årsaken er at mange er utlendinger.

Publisert:

Korona-utbruddet gjør at Tonstad Vindpark tidligst kan står ferdig til sankthans. Foto: Torbjørn Witzøe

  • Torbjørn Witzøe

SIRDAL: – De stadig mer omfattende korona-tiltakene gjorde at hovedentreprenør SiemensGamesa Norge på et tidspunkt valgte å stoppe anleggsarbeidet helt, sier kommunikasjonsansvarlig Henriette Sarah Holberg i Tonstad Vindpark.

Siden kraftsforsyning er definert som en samfunnskritisk funksjon, ble det i nær dialog med Sirdal kommune likevel bestemt å starte opp igjen anleggsarbeidet. Men nå med færre folk i arbeid på en gang for å hindre smitte.

De som arbeider med å bygge det som blir Sør-Norges største vindkraftverk i Sirdal og Flekkefjord, kommer blant annet fra Danmark, Sverige, Finland og Polen, og flere måtte derfor settes i 14 dagers karantene før de kunne begynne å arbeide på anlegget igjen.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om at kommuneoverlegen i Lindesnes kommune la ned forbud mot at ansatte som bor på brakkeriggen og arbeider på ny E 39 beveger seg utenfor anleggsområdet og brakkeriggen. Dette har både entreprenør og Nye Veier reagert sterkt på.

Flere forsinkelser

Opprinnelig skulle vindkraftverket til 2,3 milliarder kroner stått ferdig i januar i år. Så ble planlagt ferdigstillelse utsatt til midten av mars, og nå håper utbygger at anlegget kan offisielt åpnes 20. juni.

Kommunikasjonsansvarlig Henriette Sarah Holberg i Tonstad Vindpark. Foto: Privat

– Tirsdag denne uken produserte 21 vindturbiner strøm, og ytterligere to var under testing. Ferdig utbygd vil vindkraftverket bestå av 51 vindturbiner, sier Henriette Sarah Holberg.

Tidligere er det faktisk for mye vind som har forsinket byggingen av vindkraftverket. Når spesialkraner skal buksere de 70 meter lange og 17 tonn tunge vingene på plass er en avhengig av at det er minimalt med vind, og det er det jo naturlig nok sjelden på et sted som egner seg godt for å bygge et av landets største vindkraftverk.

Store dimensjoner

Tårnet på vindturbinene i Tonstad Vindpark er 129 meter høye, og når de 70 meter lange vingene peker rett opp blir konstruksjonene tett på 200 meter høye. Hver vindturbin veier til sammen 650 tonn.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Torbjørn Witzøe torbjorn.witzoe@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. 200 arbeidere satt ut av spill

  2. – Vi må vurdere hvor lenge det er mulig å drive anlegget med slike restrik­sjoner

  3. Tok farvel med arbeidskameraten

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Lister
  4. Sirdal
  5. Flekkefjord