De fleste restaurantene Fædrelandsvennen har snakket med, opererer ikke med bordbestilling på nasjonaldagen. Førstemann til mølla gjelder, og på 17. mai gjelder det prinsippet mer enn noen andre dager.

— Etter barnetoget er det fullt i løpet av ti minutter. Alle vet at det er kaos uansett på 17. mai, men kaos med positivt fortegn, sier daglig leder Leif Rune Sangesland i restauranten Hos Naboen.

Strategisk plasserte Herlig Land i Markens gate har ikke bordbestilling 17. mai. Foto: Erling S. Hægeland

— Ikke lang ventetid

De tar ikke bordbestilling før etter klokka fem på ettermiddagen lørdag. Per onsdag ettermiddag var det kun et fåtall plasser igjen.

Men på dagtid gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Det er ventet full folkefest, med 10.000 skolebarn i tog gjennom Kristiansands gater.

— Vi forventer såpass stor rullering at det ikke nødvendigvis blir så lenge å vente. Man kan jo prøve å sende ut en speider som står og venter litt, er Sangeslands råd til folket.

Hotel Norge er et annet populært sted på 17. mai. Så også i år.

Noen få bord igjen

Ingen bordbestilling 17. mai på Egon i Markens gate. Foto: Lars Hoen

— Det er noen plasser igjen på buffeten, ellers er det fullt, forteller Ina Rismyhr, resepsjonssjef på Hotel Norge.Ordlyden er den samme hos Clarion Hotel Ernst.

— Vi har kun noen få bord igjen på kvelden, ellers er det fullt, sier Kristin Eastwood i Hotel Ernst.

De har noen faste gjengangere hvert år, så bestillingene til årets 17. mai kom allerede i fjor. For alvor begynte det å tikke inn i mars og april.

— Vil man ha bord, bør man få ut fingeren raskt, eller håpe noen ikke dukker opp, sier Eastwood.