KRISTIANSAND: — Jeg skulle ønske at ordføreren i større grad representerte flertallet i bystyret. Jeg vil henstille ordføreren om å gjøre det i større grad framover, sa Terje Næss i formannskapsmøtet på onsdag.

Han ble umiddelbart motsagt:

— Jeg kan godt leve med at han representerer flertallet i folket, sa Stian Storbukås, fungerende gruppeleder i Frp.

Får overnatting

I møtet bestemte et flertall å gi byens tiggere tilbud om overnatting også neste vinter. Ordfører Arvid Grundekjøn stemte mot sammen med sin gruppeleder Hans Otto Lund og Frp.

I debatten gjentok Grundekjøn at han står fast på at det ikke er bra for byen med et slikt tilbud. Han mener tiggerne uroer naboer og fører til kriminalitet.

— Jeg har fått henvendelser fra naboer som vil ikke stå fram, og jeg får fortsatt henvendelse fra et stort antall eldre mennesker. Det har også vært kriminalitet knyttet til dette miljøet. Storbukås har rett rett: Jeg har ikke plikt til å profilere flertallets syn når jeg mener det er et uriktig syn.

Illojal

Men Næss mener Grundekjøn har en slik plikt i rollen som ordfører.

— Jeg mener ordføreren har opptrådt illojalt i denne saken. Han skal representere bystyret og ikke seg selv, sier han til Fædrelandsvennen.

— Så hvis han blir nedstemt i bystyret, skal han forandre mening?

— I funksjonen som ordfører skal du klargjøre og fortelle om det som er bystyrets syn. Det er mange saker jeg som fagforeningsleder er uenig i, men jeg retter meg etter flertallet, sier Næss.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Lojal

Da Grundekjøn og Næss snakket med pressen etter møtet, gjentok Næss sitt syn om at Grundekjøn er illojal når han ikke utad forsvarer flertallets syn om å gi tiggerne overnatting om vinteren.

Grundekjøn viste til at både hans eget parti vil ha tiggerforbud og at også regjeringen jobber for dette. Da mener han det er underlig å utad skulle snakke varmt for å gi overnatting.

— Dette er et standpunkt jeg har dannet på bakgrunn av blant annet henvendelser fra eldre og domsavsigelser. I tillegg foreligger det landsmøtevedtak i mitt eget parti og det er flertall på Stortinget. Jeg tror også at folkeflertallet går en annen vei enn det synet Næss representerer, sier Grundekjøn.

— Dette er feil. Som ordfører representerer du byen, og da skal du stå for det bystyret har bestemt, sier Næss som legger til at tidligere Bjørg Wallevik neppe hadde valgt en slik framgangsmåte.

Vet ikke hvor

Grundekjøn er uansett i mindretall i bystyret i tiggersaken. Flertallet mener erfaringene fra i vinter er så gode at tiggerne også neste vinter må få et slikt tilbud. En gjennomgang fra kommunens administrasjon viser at det har vært få klager og lite bråk i tilknytning til overnattingstilbudet.

Det har heller ikke kommet flere tiggere ifølge kommunens evaluering.

— Det jeg har merket meg, er at evaluering er tydelig på at den bekymringen vi hadde om at det skulle komme flere tiggere ikke har slått til. Vi avhjelper nød uten å forsterke noe problem, sa Viggo Lütcherath (KrF).

I vinter kunne tiggerne overnatte på Kongens gate skole i perioden desember - mars.

Stemte mot

Ap, KrF og Venstre sikret at tilbudet nå blir videreført, selv om det ikke er avklart hvor det skal ligge.

Mindretallet mener det ikke er nødvendig med et slikt tilbud.

— Her overfører vi altså to milliarder i året direkte til Romanifolket gjennom EØS-midler. Er det da rett at vi passiviserer de mest ressurssterke ved å legge til rette for tigging, sa Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre.

Han mente flertallet skjønnmaler situasjonen.

— Det skjer narkolanging og blotting og vi hører handelstanden at det er nasking. Men ingen vil stå fram siden de er redde for å bli stigmatisert, sa Lund.