— Vi har fått den avklaringen vi ønsker. Dette bekrefter at fylkesgrensen vil bli justert ved en sammenslåing, sier Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.

I et brev til kommunene i Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen), skriver kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at fylkesgrensene ikke skal være til hinder for å slå sammen kommuner.

— Dette er et veldig godt svar. Nå kan vi på fritt grunnlag diskutere hvem vi vil slå oss sammen med uten å tenke på fylkesgrensen, sier Thomassen.

Kristiansand

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H) har tidligere sagt at en sammenslåing med Kristiansand kan være aktuelt for kommunene. Ifølge Thomassen er en sammenslåing med Kristiansand et av tre alternativer. De to andre alternativene er Grimstad og Birkenes.

— Hvis Birkenes og Lillesand ønsker å slå seg sammen med Kristiansand, blir fylkesbytte aktuelt, sier han.

— Hvor realistisk tror du det er?

— Det er en diskusjon som begynner nå. Selv har jeg sagt at det er mest aktuelt å slå seg sammen med Birkenes. Da blir jo ikke fylkesbytte aktuelt.

Forbehold

Selv om Sanner i brevet åpner for fylkesbytte, tar han likevel forbehold. Det viktigste er at regjeringen kun kan si ja til å flytte en kommune ved sammenslåing.

Skal flere kommuner bytte, må saken til Stortinget.

Regjeringen kan med andre ord si ja til at Iveland får gå til Vennesla og Vest-Agder, mens Stortinget må godkjenne det hvis Lillesand og Birkenes vil slå seg sammen med Kristiansand.

— Vi må altså ta et forbehold om at Stortinget vil godta det hvis flere vil bytte. Og det er jo ikke så lenge siden vi loddet stemningen for hva de syntes om fylkesbytte, sier Gro-Anita Mykjåland (Sp), ordfører i Iveland.

Hun viser til at Stortinget i 2013 avviste et slikt fylkesbytte.

Høy pris

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Aust-Agder, mener kommunene må få lov å bytte fylke ved en kommunesammenslåing. Men han mener det må skje gjennom en folkeavstemming.

— Hvis Lillesand, Birkenes og Iveland ønsker å bli en del av et stor-Kristiansand med over 100.000 innbyggere, må vi respektere det. Men jeg tviler på at innbyggerne i disse kommunene ønsker det. Jeg vil tro de ønsker et stabilt og desentralisert tjenestetilbud.

Han mener det var naturlig å si nei til fylkesbytte forrige gang saken var oppe. Da sa nemlig et klart flertall i Aust-Agder nei til sammenslåing.

Nå kan et slikt bytte skje ved sammenslåing.

— Men hvis dette kun er en måte å komme seg over til Vest-Agder på, må man stille seg spørsmålet om dette er en pris innbyggerne i de berørte kommunene er villige til å betale, sier han.

Ikke taktikk

Arne Thomassen avviser at dette er en omkamp om å få bytte fylke.

— Den diskusjonen har vi lagt bak oss. Det dette dreier seg om, er at vi fritt kan diskutere hvem vi ønsker å slå oss sammen med, sier Arne Thomassen.

Regjeringen varsler at de vil komme tilbake til temaet når kommuneproposisjonen legges fram i neste uke.