— En nabo trodde det var en hvit katt som hoppet over veien. Kona trodde det var en hvit hund. Men det var ingen katt, det var en fjellrev, sier Hilmar Haugen.

Denne uka har en liten fjellrev vært på ferde på Hovden i Bykle.

Statens naturoppsyn oppfordrer folk til å melde fra om de ser fjellrev. Denne ble observert på Hovden denne uka. Foto: Chananya Haugen

Sensasjon?

Den har blant annet lusket rundt ved huset til Hilmar og kona Chananya Haugen, der den har revet hull i noen poser med frø og knasket i seg godbitene. Paret har fått knipset bilder av reven, som har vært innom gårdsplassen deres flere dager på rad.

— Ifølge folk jeg har snakket med, har det ikke blitt observert fjellrev på Hovden siden 1930-tallet. Det er fryktelig lenge siden. Dette må jo være en sensasjon, mener Hilmar Haugen.

Peter Hermansen ved Statens naturoppsyn (SNO) i Bykle understreker at det ikke dreier seg om noen sensasjon.

— Det har nylig blitt satt ut fjellrev på Hardangervidda, så det er nok ingen sensasjon at en av dem har dukket opp i Bykle, sier han.

Avlsprosjekt

I februar ble 30 fjellrevvalper satt ut i kunstige hi på Hardangervidda.

— Hovedhensikten med avlsprosjektet er å berge fjellreven fra å dø ut. Gjennom dette prosjektet prøver vi å reetablere fjellreven, forklarer Knut Nylend, som samordner prosjektet for SNO.

Planen var at valpene skulle etablere seg i hiene på Hardangervidda, yngle og få nye valper. Men en del av revene har tydeligvis stukket av:

— En del rever har vandret ut. I løpet av de siste tre ukene har tre av dem blitt kjørt i hjel i trafikken. Det tyder på at mange er på langvandring.

Nylend forteller at fjellrevene er flokkdyr, og de etablerer rangsystemer. Dette kan medføre at enkelte rever blir utstøtt fra flokken. Det er slike utstøtte rever som nå er på vandring.

Har vandret minst fem mil

Fjellreven på Hovden er sannsynligvis fra Hardangervidda, og har i luftlinje vandret rundt fem mil.

— Jeg håper ikke reven blir påkjørt, påpeker Nylend.

- Hva håper du skjer med den?

— Jeg håper at den på sikt etablerer seg i Setesdalsområdet og begynner å yngle, dersom den da ikke kommer tilbake til Hardangervidda. Det beste hadde jo vært at den holdt seg der den ble satt ut.

- Ta ekskrementprøver

- Det ser jo ut som om reven er alene?

— Det kan hende, men det er ikke sikkert, sier Nylend, som oppfordrer folk til å melde fra til Statens naturoppsyn om de ser fjellrev.

— De må gjerne ta bilder av den, og i beste fall ta ekskrementprøver fra reven, legge prøvene i frysen og ta kontakt med oss. Ved hjelp av ekskrementene kan vi finne ut nøyaktig hvilken rev som er observert, siden vi har disse revene i DNA-registeret vårt, sier han.