— Det har fungert nesten over all forventning. Vi har ikke hatt noen tilfeller av uoverensstemmelser. Sengene står linet opp om morgenen, og det er rent og fint, sier Marit Skjærli fra Kirkens Bymisjon.

Sammen med Frelsesarmeen har de ansvaret for å drifte tiggerboligen som ligger i kjelleren på gamle Kongens gate skole.

Ifølge tall fra Kirkens Bymisjon, har den vært brukt hver natt siden 8. januar. Siden da har det overnattet gjennomsnittlig 30 utenlandske tiggere hver natt.

— Det har vært to henvendelser fra en nabo, men det har ikke gått på selve nødovernattingen, men at de har parkert ute på gata. Det opplever de som sjenerende.

Kan fortsette

Partiene som sikret overnatting for tiggerne, Ap, Venstre og KrF, venter nå på en evalueringsrapport om hvordan det har gått.

De åpner for å gjøre tilbudet permanent om det viser seg å være vellykket.

— Vi har kun forpliktet oss til å evaluere tilbudet. Men er det gode erfaringer, er det ikke noe i veien for at vi fortsetter, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

Ifølge Kirkens Bymisjon har tiggerne blitt låst inn kl 21.00 om kvelden og forlater bygget kl 08.00. De betaler 15 kroner for en natt.

— Nå får vi avvente evalueringen. Men vi var positive til å sette i gang med ordningen, så hvis erfaringene er gode, er det et godt tiltak å gi ly til mennesker som trenger et sted å bo, sier Mette Gundersen, gruppeleder i Ap.

— Men vil ikke et slikt tilbud nettopp tiltrekke seg tiggere hvis det fungerer godt?

— Det er ingenting som tilsier at det er flere tiggere enn normalt hverken med en sanitærbrakke eller om du i en kald vintermåned får en kjeller å sove i. Så den påstanden er ikke dokumentert, selv om ordføreren har brukt det i sin argumentasjon.

Annen historie

Ifølge politistasjonssjef Ole Hortemo, har de ikke registrert straffesaker eller fått klagesaker fra nabolaget i forbindelse med boligene.

Nabo Kjell Jacobsen gir likevel en annen fremstilling av tilbudet enn det Kirkens Bymisjon gjør.

— Vi har opplevd alt fra at de har samlet seg på trappa vår, til at de overnatter i bilene ute i Dronningens gate og går ut på natten og slår lens, sier Jacobsen.

Han sier at det har blitt bedre etter at han klaget.

— Hva vil dere gjøre hvis tilbudet fortsetter?

— Jeg vet ikke hva vi kan gjøre annet enn å klage. Men det skal i hvert fall bli fint når dette er over, sier han.