To personer ble pågrepet av norsk politi i østlandsområdet natt til torsdag, mens Krekar ble pågrepet i fengslet. Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, som skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon kalt «Rawti Shax» (Ny Kurs eller Mot Fjellet) med tilknytning til Den islamske staten (IS), mener italiensk terrorpoliti, som har siktet ham for terrorplanlegging.

Organisasjonen skal ifølge politiet være en videreutvikling av Krekars gamle organisasjon Ansar al Islam.

17 pågrepet i flere land

Krekar, som første gang kom til Norge i 1991, er blant 17 terrormistenkte som ble pågrepet natt til torsdag i antiterroraksjonen med kodenavnet « JWEB ».

Blant de pågrepne er 16 kurdere og én person fra Kosovo, melder nyhetsbyrået AFP. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia, tre i Norge og fire i Finland og Sveits.

Nettverket var ifølge italiensk politi i gang med å rekruttere «mange» fremmedkrigere, det hadde dessuten planlagt et angrep for å få Krekar ut av fengselet. I angrepet skulle det blant annet inngå en selvmordsbombe, opplyste sjefen for det italienske antiterrorpolitiet, Giuseppe Governale, på en pressekonferanse torsdag.

Flere mistenkte var det ikke mulig å få tak i, og mistanken er at de har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere der.

– Viktigste på 20 år

– Mulla Krekar er en ideolog, han klarer å få mye oppmerksomhet fra irakiske kurdere i Tyskland, Sveits, og Finland, og gjennom sitt nettverk klarer han å radikalisere folk, sa Governale på pressekonferansen.

Antiterrorpolitiet skal ha 15 eksempler på at irakiske kurdere er sendt i kamp gjennom dette nettverket. Aksjonen natt til torsdag kom i stand etter mangeårig internasjonalt samarbeid.

– Aksjonen er den viktigste operasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, uttalte Governale.

Han opplyste at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia. Governale sa blant annet at det var planlagt et attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Solberg: Alvorlig

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

– Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

På spørsmål om hun betrakter mulla Krekar som en farlig mann, svarer statsministeren slik:

– Jeg har vært med på et vedtak om å utvise ham fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel der han for tiden sitter i varetekt etter å ha blitt dømt til halvannet års fengsel for trusler. Dommen er ikke rettskraftig.

Skeptisk Meling

– Alle mistanker mot mulla Krekar har stort sett vært basert på falske anklager og ikke ledet til noe som helst, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede er ute og sier dette er en god måte å bli kvitt Krekar på. Jeg får håpe domstolene møter de siste anklagene mot Krekar med skepsis slik de gjorde i Kyrksæterøra-saken i februar i år, sier Meling til TV 2. Meling sier hans kritiske sanser skjerpes når han får høre at det skal foreligge en avtale om utlevering til Italia, og at den kan gjennomføres allerede fredag.

Han legger til at han mener at å behandle en begjæring om utlevering på bare ett døgn etter hans mening er klart i strid med både menneskerettighetene og norsk rett.