Ved marinefartøyene på Lagmannsholmen hadde noen få stilt opp for å få et glimt av de kongelige. Seks barn fra Gimlekollen fikk sitt livs opplevelse. Begge prinsessene tok seg tid til å snakke med Fabian Revheim Foss (3), Sofie Beckmann Kristiansen (8), Amanda Revheim Foss (8), Petrine Sødal (8), Kristian Bjørheim (4) og Kamilla Bjørheim (8). Bak til høyre: Havnedirektør Hallvard Aglen, som for første gang representerer i sin nye havnedirektør-uniform. Foto: Kjartan Bjelland
Slaget ved Helgoland var den egentlige grunnen til at de to kronprinsessene gjestet Kristiansand fredag. Her legger kronprinsesse Mary ned krans ved graven til de 18 danske soldatene som ble begravet på Kristiansand kirkegård. Christianssands Sjømannsforening Shantykor sang og Tveit Union Musikkorps spilte under arrangementet. Foto: Kjartan Bjelland
Sekretær i "H.K.H Kronprinsregent Fredriks laug av 1788" Roald Jåsund og hans kone Elin Bergstøl på vei inn for å spise sammen med de kongelige høyheter på de danske marinefartøy. -Veldig gøy at de kom, sa de. Foto: Kjartan Bjelland
Et bilde kommunikasjonsavdelingen i Kristiansand kommune gledet seg til skulle tas,. Kronprinsessene Mette-Marit og Mary på det danske marinefarøyet med Kilden i bakgrunnen. Foto: Kjartan Bjelland
Prosjektleder Arne Birkeland og ordfører Arvid Grundekjøn under branntårnet sammen kronprinsesse Mary og kronprinsesse Mette-Marit. Begge prinsessene lurte veldig på om tårnet var fundamentert godt på fjell. Foto: Kjartan Bjelland
Den danske tekstilkunsteren Grete Sørenses store, vevde teppe i Rådhuskvartalet vakte kongelig interesse. Ordfører Grundekjøn forklarte om den spesielle vev-teknikken som får teppet til å se ut nesten som et fotografi. Foto: Kjartan Bjelland
De kongelige gjester gikk i prosesjon over Torvet. Cirka 200 mennesker var møtt fram for å se. De ble ledsaget av ordfører Arvid Grundekjøn og fylkesmann Ann-Kristin Olsen. Foto: Kjartan Bjelland
Cirka 30 pressefolk fra inn- og utland fulgte de to kronprinsessene under besøket i Kristiansand. Det ble tett om plassen da prinsessene skulle inn i domkirken. Bak følger biskop Stein Reinertsen i sin bispekåpe sammen med den danske orlogsprest Ejgil Bank Olesen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har vært veldig fint og hyggelig. Begge har vært svært interesserte og engasjerte, sa ordfører Arvid Grundekjøn da han ankom de danske marinefartøyene for bespisning ved Lagmannsholmen 16.30. Da hadde han brukt store deler av dagen på å følge de to kronprinsessene rundt i byen.

- Veldig hyggelig

På Lasaretthøyden på Odderøya gikk mest tid. Der fikk Mette-Marit vist sin barndoms by til sin venninne og kollega Mary. De snakket lenge. Mette-Marit pekte og fortalte.

— Veldig hyggelig, lød svaret fra Mary da en fotograf ropte hva hun syntes om byen.

Helgolandslaget i 1864 var grunnen til at Nordens to inngiftede kronprinsesser gjestet Kristiansand sammen. Ifølge danske journalister markeres slaget like lite i Danmark som i Norge. For de fleste dansker og nordmenn er det nokså perifert.

Men i alle fall: Krigen på land mot Østerrike og Preussen gikk dårlig for Danmark. På sjøen kom lyspunktet utenfor Helgoland 9. mai for 150 år siden. Danskene slo fienden akkurat der. Senere tapte de krigen.

Tre skip «Jylland», «Niels Juel» og «Hejmdal» kom 11. mai til Kristiansand med falne og sårede. 18 dansker ble begravet ved Kristiansand kirkegård. Hele byen deltok, og byen lovet å minne og ære dem.

Siden Nato-opprettelsen har den eldste danske sjøoffiser i Norge, lagt ned krans, hver niende mai. Ved 100-årsmakeringen i 1964 kom arveprins Knud, i 1988 kom Dronning Margrethe, og i år kom altså to kronprinsesser. Mary la ned krans.

Først var det minnegudstjeneste i Domkirken. Deretter omvisning i det nye rådhuset. Utenfor sto tredje klasse fra Mette-Marits egen barneskole, Slettheia skole. Maria Landrud fra Fiskåtangen og Fredrik André Haddeland Østhus fra Slettheia fikk oppleve sin største dag til nå. De overleverte blomster til de to prinsessene, samt et gammelt klassebilde av Mette-Marits klasse fra 80-tallet.

- Veldig hyggelig

— Takk, veldig hyggelig, sa Mette-Marit, som også brukte en del tid på å spørre om hvordan det gikk på skolen.

Inne på rådhuset fikk de to prinsessene stå under branntårnet. Begge var genuint opptatt av om tårnet er fundamentert på fjell. De fikk også se danske Grete Sørensens store veggteppe.

På Lasaretthøyden på Odderøya ventet den danske ambassadør i Norge, Torben Bille. Kronprinsesse Mary klippet snoren og døpte en portal der. Den skal hete Kronprins Fredriks Portal.

De møtte også laugsoldermann Leif Andreas Thortveit i «H.K.H Kronprinsregent Fredriks laug av 1788», og de fikk orientering om den gamle karantenestasjonen, før Mette-Marit selv viste byen.

Dagen ble avsluttet med bespisning i tre danske marinebåter ved Lagmannsholmen.

- Veldig hyggelig

Kronprinsesse Mette-Marit takket den danske kommandørkaptein Arne Petersen med ordene «veldig hyggelig».

— Hvorfor gir ikke de kongelige en eneste uttalelse til pressen i løpet av en slik dag, kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kgl. Slott?

— Det har jeg ingen kommentarer til, svarte hun.

Kronprinsesse Mette-Marit forlot ikke Kristiansand fredag kveld. Hun har sagt at hun lørdag skal til feriestedet på Dvergsøya og plukke søppel.