— Det har vi sett i mange år, at pasientene gjerne vil kjøre lenger for å få best mulig kvalitet på behandlingen, sier Gunhild Solberg, pasient- og brukerombud i Vest-Agder som sammen med sin kollega fra Aust-Agder, Eli Marie Gotteberg, er til stede blant annet for å følge sykehusstyrets behandling av Utviklingsplan 2030 torsdag.

Det betyr at Solberg støtter det viktigste kriteriet som ligger til grunn for den foreløpige anbefalingen i Utviklingsplan 2030 om å bare ha ett sykehus på Sørlandet; kvalitet. Onsdag fortalte driftsdirektør Per Torgersen om at den foreløpige konklusjonen blant annet tar utgangspunkt i at det knapt er nok mennesker i agderfylkene til å ha ett sykehus, langt mindre tre. Årsaken er at helsepersonellet får for få pasienter til å bli dyktige.

— Pasienter fra Flekkefjord kjører til Kristiansand for å få best mulig behandling, mens pasienter fra Kristiansand gjerne vil til Rikshospitalet, sier Solberg.

Gottberg kommenterer slik:

— I Aust-Agder er folk opptatt av nærhet og tilgjengelighet til sykehustjenester, det er også et kvalitetsaspekt som jeg synes er relevant.

Solberg tar ikke stilling til verken de helsepolitiske eller lokalpolitiske sidene av saken.