Sigurd Refsland er i ferd med å male jugendhuset han deler med sin kone Ellen. Foto: Lars Hollerud
Glassveranda var tidstypisk for jugendhus i tre. Foto: Lars Hollerud
- Etasjeovner i smijern er typiske i jugendhus, sier byantikvar Helge Solli. Foto: Lars Hollerud
Jugendnaboer: Liv og Harry Valdal bor i huset til venstre. Naboene til høyre heter Astrid Therese og Arne Philip Aanensen Foto: Lars Hollerud
Byantikvar Helge Solli (t.h.) slipper å bøye seg når han studerer rosetten i stuetaket hos Kenneth Abrahamsen. Foto: Lars Hollerud

Åtte kilometer nordover, i den lille grenda bak gamle Ytre Torridal skole, finnes fire hus i stilen som slo gjennom på verdensutstillingen i Paris i 1900. — Det er, så vidt jeg vet, den største tettheten av slike hus i hele Kristiansand kommune, sier byantikvar Helge Sollie.

Det samme sa lokalpolitiker og lokalhistoriker Harald Sødal, da han nylig gjestet Torridal historielag.

— Egentlig har dere en ukjent attraksjon i deres midte, sa Sødal til de fremmøtte torridølene.

Tirsdag ble byantikvaren med for å kikke nærmere på attraksjonen.

Spesielle trekk

— Interessant. Noen typiske trekk ved denne stilen er jordfargede hus, glassveranda, forseggjorte utspring og krysspostvinduer med store ruter nederst og små ruter øverst, akkurat som i dette huset, sier Solli, i det vi ringer på hos Bjørg Elisabeth Johannessen og Kenneth Abrahamsen.

Vel innenfor bekreftes stilen, som i Frankrike ble kalt Art Nouveau som betyr ny kunst, og som i Tyskland ble kalt Jugend, altså ungdom. Begge navnene tilsier at dette var noe helt nytt.

ideen om at bygning og interiør skulle danne en stilmessig helhet, viser seg også innendørs i huset som ble reist i 1903. Der forteller Kenneth Abrahamsen om en takhøyde på 3,30 meter, takrosetter i stuene og en kunstferdig utført etasjeovn i smijern.

En av Hommerens eldre beboere, Roald Høigilt, kom selv til verden i andre etasje i et av Hommerens øvrige jugendhus, det som nå beboes av Ellen Høigilt Refsland og Sigurd Refsland.

— Dette huset ble til etter at min bestemor, Margrethe, født Berge, kom hjem med ideer fra USA. Hun giftet seg med Aadne Høigilt og satte byggmester Nils Ugland i sving

Om huset til Johannessen og Abrahamsen forteller Roald Høigilt at det ble reist av en velstående østlending som het Lillo.

Flosshatt

— Han ble kalt rektoren, og ankom huset hver sommer med en handikappet bror og en husholderske. Det var den samme Lillo som kjørte den første bilen inn på Hommeren, opplyser Høigilt.

Gunvald Greibesland, også han oppvokst på Hommeren, forteller at alle jugendhusene på Hommeren ble reist av byggmester Nils Ugland og at han selv bodde i ett av dem. Også Greibesland har noe å fortelle om rektor Lillo, nemlig at han daglig spaserte iført flosshatt og fotsid frakk.

Ifølge Helge Solli er husene på Hommeren omfattet av kulturminneplanen fra 1990. Men boligene er ikke registrert i kommunens bevaringsplan.

I Kristiansand for øvrig er ett hus særlig kjent for jugendstil. Det er Rådhusgata 5, der Musikk & Film i årevis holdt hus.

I Norge for øvrig er stilen mest utpreget i Ålesund, ettersom gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1904 skjedde da jugend var på sitt mest populære.