Det var nesten fullt i Aladdin Rød under debatten. Roy Gyberg var ordstyrer og videre i panelet f.v. Kirsti Bergstø (SV), Kjell Ivar Larsen (Frp) Norunn Tveiten Benestad (H), Gro-Anita Mykjåland (Sp), Kari Henriksen (Ap) og Ivar Bergundhaugen (V). Foto: Torgeir Eikeland

— Dere sier det bare er snakk om nyanser. Det er som å servere bløtkage med sild og si at «dette er jo nesten som bløtkage», sa Kari Henriksen (Ap) i paneldebatten på Aladdin. Slik beskrev hun smaken fagbevegelsen har av regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Henriksen var en av fire stortingspolitikere som stilte til paneldebatt på Aladdin mandag kveld. Den ble arrangert av Unio, YS og LO i Vest-Agder og handlet om regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Disse forslagene skal behandles av Stortinget før påske.

Brudulje

— Vi vil ikke la noe være uprøvd når det gjelder å sette fokus på endringene vi ikke vil ha, sa utdanningsforbundets Åse Løvdal da hun innledet møtet som var nær fullsatt av drøyt 70 engasjerte sjeler.

Til å forsvare lovforslagene hadde stortingspolitikerne Norunn Tveiten Benestad (H) og Kjell Ivar Larsen (Frp) møtt opp. Begge representerer Vest-Agder på Stortinget. Kirsti Bergstø (SV) var den fjerde stortingspolitikeren i panelet. Videre stilte Ivelands ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) samt Ivar Bergundhaugen som er Venstres toppkandidat i Kristiansand.

Regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser har skapt mye brudulje, så også på Aladdin.

«Våge noe nytt«

— Det er viktig at hovedregelen også i forslaget til ny lov skal være fast ansettelse. Samtidig sier seksti prosent av bedrifter at de vil ansette flere ved økt mulighet til midlertidig ansettelse, argumenterte Venstres Ivar Bergundhaugen.

— Vi vil lage en politikk også for dem som står utenfor arbeidslivet. Dette er ikke sort/hvitt. Vi har 6-700.000 mennesker som står utenfor, og vi må våge å prøve noe nytt for å få dem med, sa Norunn Tveiten Benestad (H).

— Målet vårt er å gi folk en sjanse i arbeidslivet. Undersøkelser viser at halvparten av dem som har vært midlertidig ansatte får seg fast jobb etterpå, sa Frps Kjell Ivar Larsen.

Om trioen ikke møtte pipekonsert, var det lett målbar motbør i kastene fra salen.

Fnys og latter

— Hvis jeg hadde vært ordstyrer hadde dere vært klubba og sendt hjem igjen alle tre. Innrømmelsen har vi fått: At dette er et eksperiment! Kan dere peke på ett eneste land hvor det har vært vellykket å øke bruken av midlertidighet, kom det iltert fra Fellesforbundets Christian Justnes.

— Sverige, var det kontante svaret fra Kjell Ivar Larsen. Salen svarte med fnys og vantro latter.

— Dette er klassepolitikk. Det gir mer makt til eiere og sjefer og mindre til fagforeninger og arbeidsfolk. Å gi folk en sjanse i arbeidslivet betyr ikke at vi må svekke stillingsvernet til alle arbeidstagere i hele landet, sa Kirsti Bergstø (SV).

— Det er feil å si at valget står mellom midlertidighet og arbeidsledighet. Konsekvensen av dette blir at vi får et A- og et B-lag. De unge som står utenfor får nå beskjed om at «vær så god: Midlertidighet er godt nok for dere, sa Kari Henriksen (Ap). Publikum nikket så kraftig at Aladdins morkne benkerader bokstavelig talt ristet.

— A- eller B-lag: Det er verre å ikke være på noe lag i det hele tatt, kvitterte Norunn Tveiten Benestad (H).