Hovedårsaken er at byggherren har betalt gebyr for et lignende prosjekt på samme eiendom i 2009. — Den gang betalte de over 600.000 kroner. Nå søker samme utbygger om et sammenlignbart bygg, og saksbehandler var ikke klar over det forrige gebyret. Da blir det urimelig å ta fullt gebyr, så dette var greit å imøtekomme dem på, kommenterer byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Også Skeie fikk medhold

Gebyret ble redusert fra 750.000 til 375.000 kroner, tilsvarende 4464 kroner for hver av de 84 leilighetene.

Bak borettslaget Voie Atrium, som består av seks etasjer sentralt i Voiebyen, står Mesel Invest AS og Mur i Sør Eiendom AS (50/50). Klagen deres var ført i pennen av advokat Jakob Bakka.

Les også:

Også Skeie Eiendom AS har klagd på byggegebyret for 50 leiligheter i Amalienborg Aveny, på Lumber sentralt i Vågsbygd. De krevde reduksjon fra 415.000 til 150.000 kroner, ut fra beregnet arbeidsmengde.

De har nå fått redusert regningen til 312.000, ifølge byggesakslederen.

Les også:

— Kvantumsrabatt

— Siden det var tre forholdsvis like blokker, så vi at dette gebyret også slo litt uheldig ut. De fikk kvantumsrabatt, sier Bjørn Harald Andersen.

- Det lønner seg å klage?

— Ja, hvis du ser at gebyret er urimelig. Men de fleste som klager får ikke medhold, påpeker han.

Det er bystyret som fastsetter byggesaksgebyrene, basert på prinsippet om at saksbehandlingen skal være hundre prosent egenfinansiert. Normalt betales en fast sum per bolig i leilighetsprosjekter.