Ljosland alpinsenter fredag ettermiddag. Foto: Gunvor Ljosland
Det var full aktivitet i Bortelid skisenter fredag kveld. Foto: Lasse Liestøl

– Det virker kanskje utrolig når det ikke er et snøfnugg i byen. Men det er drømmeføre for skientusiaster i fjellet. Nå er det nærmere en meter med natursnø i terrenget, stråler Gunvor Ljosland, daglig leder i Ljosland skisenter.

Fredag hadde prepareringsmaskinen på Ljosland tråkket alle langrennsløypene i området. Lørdag morgen åpnes hele skisenteret.

– Snømengden varierer litt fra topp til bunn. Det er noen traséer nederst som trenger litt mer snø. Men alle trekkene åpner, langrennsløypene er klare, sola stråler og skal gjøre det gjennom hele helga. Vi gleder oss, sier Ljosland.

Strøkent på Hovden

Det er ikke bare på Ljosland forholdene ligger til rette. På Hovden ligger det en drøy halvmeter med snø, og de aller fleste langrennsløypene er preparert.

– Nå kom endelig den stabile kulda vi har ventet på. Snøen får satt seg skikkelig, og forholdene i alpinbakken blir bare bedre og bedre. I dag skinte sola, og det ser ut til å bli ei skikkelig fin helg, forteller Sture Pilegård, daglig leder i Hovden alpinsenter.

Slik så det ut i langrennsløypene på Bortelid fredag. Foto: Tipser

Hovden hadde 15 kuldegrader i morgentimene fredag. Ifølge yr.no skal det bli enda kaldere til uka.– I jula har det snødd og regnet. Det var kuldegrader og varmegrader om hverandre. Men nå er vi der vi skal være. Alle heisene er åpne hver dag fremover, forklarer Pilegård.

Kveldskjøring

Jevnt over melder de fleste vintersportsstedene på Sørlandet om gode forhold. På Bortelid er det full aktivitet i anlegget fredag kveld.

– Familietrekket og barneområdet er åpent i kveld. Nå har det kommet godt med snø, og i morgen blir det sesongåpning for vårt lengste trekk, sier daglig leder Lasse Liestøl i Bortelid skisenter.

Han forteller at også på Bortelid har de nytt godt av den siste ukas nedbør.

– I dag er det kjørt over 60 kilometer med langrennsløype også, forklarer Liestøl.

– Fine forhold

Brokke skisenter melder om alt fra en halv til halvannen meter snø. De holder åpent fredag kveld og begge dager i helga.

– Snødybden varierer veldig fra bunn til topp. Men alle trekkene åpner lørdag, og forholdene er fine i bakken nå, forteller daglig leder Svenn Magne Brokke.

Det var full aktivitet i Bortelid skisenter fredag kveld. Foto: Lasse Liestøl

Eikerapen trenger derimot mer snø og har sesongåpning først lørdag 18. januar.

– 1,20 m snø

Lengre vestover, i Sirdal, er det i likhet med i Åseral tre skisentre. Både Ådneram skitrekk, Ålsheia skitrekk og Tjørhomfjellet alpinsenter holder åpent i helga.

– På toppen er det én meter og 20 centimeter snø. Vi har vel aldri hatt så mye snø der oppe før. I bunnen er det en god halvmeter, sier Øystein Tjørhom i Tjørhomfjellet alpinsenter.

De holder stolheisen og barneområdet åpent i helga.

– Det var helt på grensen til at vi kunne åpne det siste trekket, men vi venter til neste helg, forklarer Tjørhom.

Venter på kulde

Tveit skisenter i Kristiansand har fortsatt ikke et snøfnugg i bakken. Men om langtidsvarselet slår til, har Erlend Røinaas et lite håp om åpning neste helg.

– Vi skal forberede snøkanonene på søndag. Ei uke med kuldegrader er det vi trenger for å produsere kunstsnø til hele bakken. Kommer det litt natursnø i tillegg så kan vi kanskje åpne neste helg, sier Røinaas, som er nestleder i styret i Tveit idrettslag.

Mye snø på Ljosland

— Forholdene er supre med massevis av snø. Det har vært mye folk i bakkene de siste helgene tross ruskete vær. Vi gleder oss til ny helg med åpne bakker og skiløyper, sier sjef ved Ljosland Skisenter, Gunvor Ljosland.

— Vi håper vinden holder seg sånn nogenlunde rolig slik at vi får kjørt opp hele løypenettet på 45 km med langrennsløyper. I bakkene sparer vi igjen deler av trasèene for løssnøkjøring og i parken har vi fire rails og flere hopp på plass, sier Ljosland.