— Vi strevde litt for å få den til å ta til seg morsmelk, men nå legger på seg for hver dag som går. Kalven er frisk og sunn, sier veterinær og dyrefaglig ansvarlig Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken.

Veterinær og dyrefaglig ansvarlig Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken følger med på mor og den nyfødte kamelkalven. Foto: Ole Martin Buene/Dyreparken

Det var den 18 år gamle kamelen «Linda» som forrige mandag fødte en velskapt hunnkalv på 36 kilo. Dette var morens første kalv. Dyreparken håper å kunne tilrettelegge for at publikum kan få ta kalven nærmere i øyesyn med det første. Der kamelkalven og moren er i dag er det litt vanskelig for besøkende å få øye på dem.— Det er alltid veldig gøy med fødsler, men ekstra stas med en kamelfødsel siden det er mange år siden forrige gang. Denne vil nok sjarmere mange, tror Rolf-Arne Ølberg.

Overraskelse

— Vi var ikke klar over at Linda var drektig. Det er ikke så lett å se på kamelene at de går drektige. Det var først få uker før fødselen at moren ble større og fikk melk i jurene at vi skjønte det og fikk forberedt oss litt, sier Rolf-Arne Ølberg.

Dyreparken håper kalven skal bli parkens nye sjarmør. Foto: Ole Martin Buene/Dyreparken

Trolig kommer Dyreparken til å beholde kamelkalven i noen år, men den går trolig videre til en annen dyrepark før den blir kjønnsmoden.

Truet art

Kamelene i Dyreparken er av arten Baktrisk kamel og er på grunn av jakt og tap av leveområdet kritisk truet og står på IUCNs rødliste. Arten er naturlig utbredt i Gobiørkenen i Kina og Mongolia, og kan takle både svært lave og høye temperaturer. Den kan gå svært lenge uten vann, og kan overleve et væsketap på 40 prosent av kroppsvekten sin.

Mens kalven ved fødselen veide 36 kilo, veier mora mellom 500 og600 kilo. Kamelene kan imidlertid bli enda tyngre.