— Det står i Koranen at når noen gjør ondt mot deg skal du svare med god tale og gode handlinger. Det er kriminelt å hevne seg med vold slik terroristene i Paris har gjort, sier Akmal Ali. Torsdag sendte imamen i Muslimsk Union Agder ut en pressemelding hvor han fordømmer terrorangrepet som onsdag tok livet av 12 mennesker i Paris.

Pressemelding

«Vi alle muslimer her i Kristiansand/Sørlandet er sjokkert over det brutale terrorangrepet gjort mot bladet Charlie Hebdo, i Paris i går. Vi fordømmer på det sterkeste detteog tar sterk avstand fra slike handlinger. Denne feige og grusomme handlingen er imot Islams og profeten Muhammads lære. Vi håper at de skyldige blir tatt snarest og stilt til ansvar. Vi uttrykker våre dypeste kondolanser til det franske folk, spesielt til de som har mistet sine kjære.»

Krenkende

— Men nå har denne handlingen ført til at disse tegningene har blitt spredt i aviser over hele verden. Hva tenker du om dette?

Imam Akmal Ali kaller terrorhandlingene i Paris feige og grusomme. Foto: Kjartan Bjelland

— Tegningene er krenkende, men reaksjonen på dette skal ikke være vold. Profeten Mohammed har forbudt oss å hevne med vold. Det står i Koranen at reaksjonen når noen gjør urett mot deg skal være med ord og tale, svarer Akmal Ali.Han trekker fram historier fra Koranen som eksempler. Muhammed forbød for eksempel å hevne seg på dem som hadde dyttet hans datter ned fra en kamel slik at hun først aborterte og siden selv døde.

Totalt kriminelt

— Han sa at han fulgte eksemplet til sin bror profeten Yussuf (Bibelens Josef, red. anm). Han tilga sine brødre at de hadde forsøkt å drepe ham. Også da han hadde vunnet kampen mot ikke-muslimene i Medina, og tilhengerne hans ville drepe fanger slik skikken var, nektet han dem dette, sier Akmal Ali.

— Er du redd det som har skjedd vil skape sinne mot muslimer?- Ja, det kan nok være at noen nå skjærer alle muslimer over en kam. Men dette er altså totalt kriminelle handlinger som er helt uforenlig med islams lære, sier Akmal Ali.

Opplysning

Abdi Fatah er nestleder i Al-Rahma muslimsk senter i Kristiansand. Også han fordømmer terroraksjonen:

— Jeg vil si som Voltaire at «Jeg er uenig med det du sier, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å si det», sier Abdi Fatah. Han har ikke selv sett tegninger fra bladet Charlie Hebdo.

— Jeg kan ikke akseptere slike tegninger, og de er krenkende for meg. Men det er helt uakseptabelt å drepe uskyldige mennesker på grunn av slikt, sier Fatah.

— Bør spredningen av slike tegninger reguleres?

Ytringsfrihet kommet for å bli

— Jeg vil ikke gå inn for å innskrenke ytringsfriheten. Den har kommet for å bli. Jeg tror den beste måten å hindre dette på er å opplyse. Folk vet for lite om hva profeten er. Du ser ikke mye av krenkende tegninger av Moses eller Jesus, sier Fatah.

— Du tror altså at det vil bli mindre krenking av profeten dersom folk får vite mer om ham?

— Ja. Det er min hypotese.

Les også: