Fylkesmann Øystein Djupedal: Søker helt sikkert. Foto: Sondre Steen Holvik
Rådgiver Ansgar Gabrielsen: Søker helt sikkert ikke. Foto: Jon Anders Skau
KrFs nestleder Dagrun Eriksen: Har ingen kommentar. Foto: Tone Sandberg
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft: Har ingen plan om å søke. Foto: Arkivfoto

KrFs nestleder Dagrun Eriksen ønsker ikke å kommentere om hun er en aktuell kandidat, mens klima— og miljøminister Tine Sundtoft (H) melder at hun ikke har planer om å søke.

Den nye jobben som fylkesmann for begge Agder-fylkeneble lyst ut torsdag. Svein Harberg (56) har ikke tatt endelig stilling til om han søker, men sier utlysningen utløser en tankerekke:

— En sånn stilling er spennende, og det er unaturlig ikke å tenke gjennom hva man skal gjøre i fremtiden, sier Harberg som nå leder kultur- og familiekomiteen på Stortinget. Han har lang lokalpolitisk erfaring fra Grimstad, blant annet som ordfører, og har også sittet i fylkestinget. Det var NRK Sørlandet som først meldte om Harbergs fylkesmann-tanker.

Tunge reformer

— For en med min bakgrunn fra politisk ledelse både på kommune-, fylkes- og stortingsnivå vil det være veldig spennende å følge det som skal skje i Kommune-Norge med gjennomføringen av tunge reformer, sier han.

— Men jeg har også veldig spennende oppgaver i dag, og må veie ulike ting opp mot hverandre, sier Harberg, som heller ikke har tatt stilling til om han søker gjenvalg i 2017. Vest-Agders fylkesmann Ann-Kristin Olsen (69) går av med pensjon, men Aust-Agders fylkesmann Øystein Djupedal (54) er krystallklar på at han ønsker den nye jobben:

Fylkesmann Øystein Djupedal: Søker helt sikkert. Foto: Sondre Steen Holvik

— Ja, jeg søker, bekrefter han.- Jeg har vært fylkesmann i Aust-Agder i seks år, og synes det er en veldig motiverende og spennende jobb. Vi har fått til mye for Aust-Agder og Sørlandet, og har god dialog med kommunene og samfunnet for øvrig. Dette er et arbeid jeg gjerne vil videreføre for å løfte landsdelen på viktige felt, sier han, og legger til at han i så fall vil bruke mye tid på også å knytte kontakt med kommunene i Vest-Agder.

- Trives godt

— Vi står foran utfordrende prosesser både når det gjelder kommunereformen og sammenslåingen av fylkesmannsembetene, og det er noe jeg gjerne vil bidra til, sier han.

Tidligere Høyre-politiker Ansgar Gabrielsen (59) er like klar på at han ikke søker:

Rådgiver Ansgar Gabrielsen: Søker helt sikkert ikke. Foto: Jon Anders Skau

— Nei, jeg har etter en samlet vurdering kommet til at det gjør jeg ikke. Jeg driver mitt eget konsulentfirma i Oslo, trives godt og ønsker ikke å endre på det, sier Gabrielsen, som står bak selskapet AGC Consult ASDet knytter seg nå spenning til hvorvidt KrFs Dagrun Eriksen (43) får fornyet tillit som nestleder på partiets landsmøte i mai. På spørsmål om hun ønsker å bli fylkesmann, svarer hun på sms via kommunikasjonssjef Mona Høvset:

KrFs nestleder Dagrun Eriksen: Har ingen kommentar. Foto: Tone Sandberg

«Jeg har ingen kommentar. Jeg har stilt meg til disposisjon for KrF og er motivert til å fortsette som nestleder i partiet. KrF har en viktig rolle i norsk politikk, og jeg brenner for å kjempe for familien og sårbare mennesker.«Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fikk allerede i juni 2014 jobben som fylkesmann i Troms, og klima— og miljøminister Tine Sundtoft (47) sa i september til Fædrelandsvennen at hun ikke har planer om å søke en tilsvarende jobb i Agder.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft: Har ingen plan om å søke. Foto: Arkivfoto

— Jeg har fremdeles ingen planer om det, melder hun nå via sin kommunikasjonssjef Jon Berg.