— Utviklingen av Mandal de siste årene har vært svært hyggelig å være vitne til. Det har blitt en mye mer attraktiv by å bo i. Samtidig må det likevel her som over alt ellers jobbes hardt med samfunnsutviklingen, spesielt i å etablere flere arbeidsplassen som byen trenger.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det sier førsteamanuensis James Karlsen ved UiA. Forskeren har jobbet blant annet innenfor regional næringsutvikling, innovasjonssystemer og politikkutforming.

Utvikling

Han har dessuten bodd i Mandal siden 1997. Da har han på nært hold kunne følge utviklingen:

  • Kulturhuset Buen ble åpnet i 2012. Kostnad: 210 millioner kroner.

  • Bybroa fra sentrum til Malmø ble åpnet i april 2013. Kostnad: 35 millioner kroner.

  • Amfi kjøpesenter ble åpnet i november i fjor. Kostnad: 500 millioner kroner.

  • Nye Mandal videregående skole åpnet i november i fjor. Kostnad: 230 millioner kroner.

I tillegg bygges det flere steder, ikke minst langs elvekanten fra Fiskelaget mot Piren. Flere leilighetskomplekser er ferdige, og nye er på gang. Likeså rett over elva kommer leilighetsbygg på gamle slippen og ikke

Det nye kjøpesenteret midt i sentrum kostet 500 millioner kroner. Foto: Jarle R. Martinsen

minst på Vestnes.

Området mellom Furulunden skole og Mandalshallen er rustet kraftig opp med idrettsanlegg. På gang er ny idrettshall i Holum.

Fengsel

— Det mest spennende nå er jo om Mandal får Sørlandets nye fengsel. Det er snakk om 300 helt nye arbeidsplasser i en kommune som har underdekning av jobber på 35 prosent. I tillegg får et fengsel store positive ringvirkninger for resten av samfunnet, sier Karlsen.

Kulturhuset Buen og bybroa kostet til sammen 245 millioner kroner. Foto: Jarle R. Martinsen

Han mener ordføreren har vist godt initiativ i denne saken. — Samtidig må jeg si at de siste års positive utvikling har skjedd på tross av dagens bystyre som ikke har klart å samarbeide godt nok til byen beste, heller tvert imot, sier Karlsen.

Ville fått til mer

Ordfører Tore Askildsen er enig.

— Hadde bystyret vært sammensatt slik at vi hadde hatt et flertall ville vi fått til mer. Samtidig mener jeg det knapt aldri har vært en så stor by- og næringsutvikling som nettopp i denne perioden, sier han.

Askildsen gleder seg stort over nytt kjøpesenter, Buen, broa og videregående skole.

Mandal videregående skole er bygget ut blant annet med disse bygningene for 230 millioner kroner. Foto: Jarle R. Martinsen

— Særlig fornøyd er jeg over at vi nå høster gevinsten av at tidligere tiders standhaftige politikere krevde at kjøpesenteret skulle være i sentrum. Det betyr mye for byens videre utvikling, sier han. Han registrerer også at protestene mot bybroa har forstummet.

Broa legger til rette for utvikling også på Malmø-siden

— Den er blitt et landemerke som legges merke til langt ut over Sørlandets grenser. Broa legger til rette for utvikling også på Malmø-siden, sier ordføreren.

Må få til hotell

I årene fremover mener han det må jobbes videre med næringsutviklingen på Nedre Malmø og spesielt å få til bygging av nytt hotell.

— Å skaffe flere arbeidsplasser blir viktig, selv om vi neppe kommer på 100 prosents dekning. Det er ikke noe nederlag at så mange pendler til Søgne, Lyngdal og Kristiansand for å jobbe. Tvert imot er det gledelig at disse velger å bo her, sier Askildsen.

Kompakt sentrum

Patricia Hartmann Foto: Martine Haugland

En annen viktig samfunnsaktør over flere år i Mandal, er tidligere leder av handelsforeningen Patricia Hartmann. Hun mener at mye av grunnen til at byen har lyktes, har vært å lage et så kompakt sentrum.

Innen for en kilometers avstand ligger en rekke funksjoner

— Innen for en kilometers avstand ligger en rekke funksjoner som gjør denne småbyen urban, sier hun.

Nå håper hun kommunen lykkes i å gjøre noe for å dempe trafikken i Bryggegata som er omfattende.

- Dessuten må man fortsette å jobbe målrettet for å utvikle Malmø-siden, sier hun.

Kulturby

En annen som er glad for utviklingen, særlig byggingen av Buen, er Alf Willy Vestergren. Han er dirigent for Mandal byorkester.

Alf Willy Vestergren Foto: Arkiv/Tarald Reinholt Aas

— Buen har gjort at mandalittene på rekordtid har tatt til seg kulturopplevelser mye mer enn før. Helt siden åpningen har det vært utstillinger, konserter og mye annet i bygget. Buen tror jeg betyr mye for økt trivsel og levestandard, sier Vestergren. Han berømmer byens befolkning i å møte opp når det skjer noe i kulturhuset.

— Mye av årsaken til at folk kommer tror jeg også skyldes den nye bybroa. Det var veldig godt at motstanderne av broa ikke fikk det som de ville, broa skaper en helt annen tilgjengelighet for Buen og Malmø, sier han.

- Vi blir i Mandal

17-åringene Veronica Haddeland og Iselin Skofteland representerer Mandals fremtid. De er ikke i tvil om at de vil bosette seg i byen etter endt utdannelse.

Veronica Haddeland og Iselin Skofteland har vokst opp i Mandal og har tenkt å bosette seg her etter endt utdannelse.

— Byen har alt det en by skal ha. Flott kultur- og idrettsliv, kjøpesenteret er veldig bra og videregående som vi går på er blitt mye bedre enn det var, sier jentene som begge spiller håndball.De er ikke blant de som bruker kulturhuset Buen mest, bortsett fra å gå på kino. Men de er veldig ivrige på det nye kjøpesenteret.

Det er i Mandal vi hører hjemme

— Nå trenger vi ikke lenger dra til Kristiansand for å handle, kjøpesenteret har alle typer butikker som finnes i Kristiansand, sier Haddeland.

Når de er ferdige på Mandal videregående skole, skal de forsette sin utdannelse andre steder i landet.

- Men det er i Mandal vi hører hjemme, så vi kommer tilbake, lover de.