Eva Julia Christiie (født Martinsen) vokste opp i Kristiansand, men har de siste 20 årene realisert drømmen om å lage store magishow over hele verden.

Siden september har hun bodd i Kiev, der teamet hennes ble invitert til å sette opp et show på Ukrainas statssirkus.

— Det var helt fantastiske forhold og veldig gode penger. Men så startet de politiske problemene. Plutselig var det en veldig prekær situasjon, forteller illusjonisten på telefon til Fædrelandsvennen.

Må ut av landet

Teateret kunne ikke lenger betale prisen, og Christiie har fått beskjed om at hun må være ute av landet innen 15. april.

Eva Julie Christiie ble født Martinsen og bodde i oppveksten på Gimle i Kristiansand. De siste tjue årene har hun reist verden rundt som illusjonist. Foto: Phillippe van Dyk

— Vi må være ute herfra om kort tid, ellers blir vi bøtelagt 6000 euro per dag. Alle i teamet jobber på spreng for å sikre en kontrakt i et annet land. Men normalt tar en slik prosess et helt år. Det er ikke sånn at vi bare kan ta oss en liten «slappe av»-tur til Tyskland med to ivrige løver i baksetet og to tigere i på fanget, sier hun fortvilet. Sammen med en gruppe artister reiser hun rundt med to tigre, to løver, en ulv og flere slanger.

Christiie anslår at verdien av de eksotiske dyrene, bilene, draktene, illusjonsutstyret og alt tilhørende bedriften er på 12 millioner kroner. Dette står nå i fare for å gå tapt.

— Jeg kan heller ikke bare forlate utstyret. Det er spesielle lisenser for rovdyrene og jeg kan havne i fengsel om jeg forlater dem. Dessuten er de som babyer for meg. Jeg elsker og forguder dem, forteller hun.

- Om det så skulle regne bomber rundt meg, så drar jeg ikke fra dyrene mine. Drar jeg, så er de med meg. Sånn er det bare!

Norge uaktuelt

Uten en fastsatt destinasjon i kontrakten er det vanskelig for troppen å forflytte seg. Teamet er derfor i kontakt med kasinoer og lignende i blant annet Budapest og Litauen. Christiie sier hun har lisens for å ha med eksotiske dyr som hvite tigre og løver i hele Europa.

Men Norge er uaktuelt.

— Jeg er veldig glad i Norge, men det er lovverket er ikke forenelig med denne livsstilen.

Hun håper likevel på hjelp og støtte fra ambassaden for å gjøre det enkelt mulig å passere grensen ut av Ukraina. I disse dager bor hun på hotell i Odessa, cirka 350 kilometer fra Krim.

Etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet og flyktet ut av Ukraina i februar, og Russland senere annekterte Krimhalvøya, har situasjonen vært svært spent i landet.

— Det er en veldig tøff situasjon. Vi kom hit for å gjøre folk glade, men økonomien har styrtet. Det er veldig viktig at vi får noe støtte, sier sørlandskvinnen.