— Rådmannen er pinglete når spørsmålet om reservasjonsrett sendes til Stortinget. Kvinner i Vennesla har rett til å vite hva kommunen mener i denne saken, sa Emma Martinovic i Levekårsutvalget torsdag.

I saken om reservasjonsrett for fastleger mot å henvise til abort, har kommuneoverlege Per Kjetil Dalane og rådmann Svein Skisland innstilt på at «et så viktig og prinsipielt spørsmål som dette bør avgjøres av Stortinget».

Et enstemmig utvalg gikk inn for rådmannens innstilling, men Arbeiderpartiet løftet fram et tillegg om at kommunestyret skal gå imot reservasjonsretten. KrF la samtidig fram et tillegg om at kommunestyret skal gå inn for det motsatte. Begge ble nedstemt.

- Blåst opp

— Dette er en sak som er blåst veldig opp. Fastlegen må ha en reservasjonsrett, og alle kan dra direkte til sykehuset hvis de ønsker det, sa Gerd Vigdis Slettedal (KrF).

Inger Turid Tonstad (KrF) fulgte opp.

— Dette handler ikke om abortrettigheter, men om legers samvittighet. Et grunnleggende spørsmål om å ha den retten, sa hun.Kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen, minnet samtidig om at leger skal informere på forhånd, slik at kvinner vet om deres fastlege har reservert seg eller ikke.

— Men å ta abort er ikke en situasjon man venter vil oppstå, sa Randi M. Fjellestad (Ap).