Flere hundre meter fra gården på Tofteland og nedover elva ser det i dag slik ut. Foto: Espen Sand
To polske arbeidere skal den neste uka rydde opp langs elva. I går var de i full gang. Foto: Espen Sand
-Ryddingen er komplisert etter at den tynne duken viklet seg inn i busker med torner, sier Helge Pettersen.

SØGNE: — Vi har hatt en enorm vinterflom som har røsket opp rundt 30.000 kvadratmeter av duken jeg hadde over jordbærene. Jeg har hatt vann helt opp til gården her, sier Pettersen.

Duken av ren akryl flyter nå langs Søgneelvas bredder, fra Pettersens gård like ovenfor Toftelandsbroa og nedover mot Høllefjorden. I strimler henger duken fast i trær, busker og i tykke lag langs vann. Slik har det vært i en drøy uke.

— Det ser ikke pent ut, men jeg har ikke kunnet gjøre noe før nå. Vannstanden har vært for høy, sier bonden.

Tapte millionbeløp

Nå har Pettersen satt i gang to arbeidere fra Polen til å renske opp i forsøplingen. Han regner med at arbeidet vil ta en uke.

Duken ble lagt over jordbærene for å isolere mot kulden. Fjorårets harde vinter, uten duk, kostet Pettersen over en million kroner i ødelagte bærplanter.

Før denne vinteren hadde han plantet 30 mål med nye jordbærplanter, og tok ingen sjanser.

To polske arbeidere skal den neste uka rydde opp langs elva. I går var de i full gang. Foto: Espen Sand

— Jeg har dessverre ikke kontroll over været. For 5-6 år siden skjedde noe av det samme. Da kostet ryddingen meg 25.000 kroner. Den ødelagte duken alene koster meg rundt 30.000 kroner. Jeg håper at folk har forståelse for det som har skjedd, og jeg kan love at vi tar med oss alt vi ser under ryddingen. Ikke bare duken, sier Pettersen.

Hva slags tilbakemeldinger har du fått etter det som har skjedd?

Viser forståelse

— Naboene har vist full forståelse, men jeg ville ha skjønt om de reagerte. Det ser jo ikke pent ut, erkjenner han.

Nettstedet N247 omtalte forsøplingen tidligere denne uka. Der kom det fram av varaordfører i Søgne, Helge Andresen, var bekymret over miljøet etter forurensingen. Pettersen er svært opptatt av å avkrefte faren.

— Duken er 100 prosent akryl, og ikke skadelig i det hele tatt. Verken for mennesker, dyr eller naturen. Forsøplingen er kun et visuelt problem, sier Pettersen som har drevet gård i 40 år, og en av Agders største produsenter av bær og grønnsaker.

Miljøvernleder i Søgne kommune, Steinar Sunde, har ikke hørt om forsøplingen når Fædrelandsvennen tar kontakt.

Intetanende miljøvernleder

— Dette har jeg ikke hørt om. Jeg må sette meg inn i saken før jeg kan uttale meg. På generelt grunnlag kan jeg si at dette er et gjentakende problem, sier Sunde.

— Har dere hatt henvendelser fra bekymrede innbyggere?

— Ikke som jeg vet om, sier miljøvernlederen.

Helge Andresen, varaordfører i Søgne kommune, mener elva er blitt et trist syn.

- Dårlig pyntet julegate

— Det som har skjedd er veldig trist. Elva ser ut som ei dårlig pyntet julegate, og der er forferdelig at elva brukes som søppelplass, sier varaordføreren.

Andresen forteller at han har fått flere henvendelser fra innbyggerne i Søgne den siste tiden.

— Veldig mange har tatt kontakt og er bekymret over forholdene i elva. Sammen med ordfører en i Songdalen kommer vi til å ta dette opp i et felles møte, sier Andresen.