— I styringsgruppa for Lyngdal 4 gikk man ut med to viktige ting man var enige om med en gang. Kommunenavn og administrasjonssenter. I Lister 5 gikk man i stedet ut med uenighetene, sier de fire Venstre-politikerne Torunn Tjomsland, Jonny Djupvik, Aud Hægeland og Sigrun Hovden like etter folkemøtet er over i Lyngdal kulturhus mandag kveld.

Venstre-politkerne i Lyngdal ser østover. Fra venstre: Torunn Tjomsland, Jonny Djupvik, Aud Hægeland og Sigrun Hovden.

Mellom 120 og 130 innbyggere valgte bort det som må kunne karakteriseres som en real sommerkveld mot å overhøre ordfører og rådmann i Lyngdal presentere kommunens alternativer når det kommer til kommunesammenslåing.

Øst eller vest

Kommunen sentralt i Vest-Agder står overfor valget mellom å slå seg sammen med Farsund, Kvinesdal, Flekkefjord og Hægebostad i alternativet Lister 5 eller å slå seg sammen med Lindesnes, Audnedal og Hægebostad i alternativet Lyngdal 4. Å fortsette som før er også et alternativ, skulle alt annet strande.

Lister 5 (til venstre) eller Lyngdal 4, det er spørsmålet. Foto: Trond B. Heitmann

Nøytral ordfører

— Jeg synes presentasjonen vi fremførte sank godt inn hos de fremmøtte. Dessuten kom det mange fine spørsmål fra salen, sier Lyngdals ordfører Jan Kristensen, som ikke ville røpe hvilket alternativ han selv foretrekker.

— Jeg har prøvd å være så nøytral som mulig, svarer Høyre-mannen.

- Veldig positive til Lindesnes

Da var altså venstrepolitikerne noe mer klare i sine svar.

— Vi har et veldig godt Lister-samarbeid, men lyngdalsfolk er veldig positive til Lindesnes. Vi snakker samme kultur og forstår hverandre, for eksempel i Spangereid i Lindesnes hvor man har et godt forhold til Lyngdal allerede, sier de fire politikerne, som presiserer at partiet ikke har tatt en endelig beslutning.

- Egeninteressen for stor i Lister

Georg Igland, som satt som menig tilhører i salen, svarer også kontant på hvem han foretrekker.

Georg Igland tror Lyngdal bør se østover når det kommer til kommunesammenslåing. Foto: Richard Nodeland

— Lyngdal 4.- Hvorfor?

— Kommunene passer naturlig sammen, og Lyngdal ville blitt byen i Lindesnes kommune. Jeg kunne godt ha tenkt Åseral og Kvinesdal med på laget, så vi hadde fått med oss dalstrøka helt opp, sier Igland, og legger til:

— Lister 5 burde vært et alternativ, men egeninteressen hos de enkelte kommunene blir for store, særlig i Farsund.

- Ikke det beste samarbeidsklimaet

Og Lyngdals ordførere er ikke uenig i at samarbeidsklimaet i Lister ikke er det beste.

— Vi har vært igjennom en skolestrukturdebatt som nok har påvirket samarbeidsklimaet litt. Når det gjelder valg av administrasjonssenter mener jeg vi bør gå i diskusjon om dette allerede nå, så det ikke raser korthuset til slutt, sier ordføreren.

— Så har det også vært skrevet litt fram og tilbake i media, men når lokale politikere skriver ukvemsord, da går det utover det vi er vant til og skaper ikke akkurat den gode samarbeidsånden.

- Alle foretrekker Lyngdal 4

Den finnes derimot i Lyngdal 4, skal vi tro styringsgruppeleder Johan Ekeland fra Ap som var klar i talen fra salen.

— Alle jeg prater med, foretrekker Lyngdal 4. At Farsund gikk ut, gjorde valget enda enklere for mange. Jeg tror mange venter på at særlig Lyngdal skal flagge siin mening, og skulle derfor håpe flere gikk i front med sin mening, sa Ekeland til ordføreren, som ikke lot seg lokke ut på glattisen.

Innen sommeren har Lyngdal ambisjoner om å velge hvilket alternativ de satser videre på. Om stemningen i kulturhuset mandag gir en pekepinn, kan det fort bli Lyngdal 4. ## Hægebostad og Audnedal henger sammen

— Hægebostad og Audnedal henger nok litt sammen i valget om hvilke kommuner vi vil slå oss sammen med, sier ordfører i Hægebostad, Ånen Werdal, og får bekreftende nikk fra varaordføreren i Audnedal, Odd Arne Ougland.

Hverken Ånen Werdal (til venstre), ordfører i Hægebostad, og Odd Arne Ougland, varaordfører i Audnedal, ville røpe hvilket alternativ de foretrekker. Foto: Richard Nodeland

— Befolkninga i kommunene vil nok se litt mørkt på om vi skulle velge forskjellig, sier Ougland om kommunene som blant annet har et sterkt samarbeid på skolefronten.Hægebostad har tre alternativer: Lister 5, Lyngdal 4 og Midtre Agder, sistnevnte bestående av Åseral og Marnardal, Audnedal og Hægebostad.

Audnedal har to alternativer - Lyngdal 4 og Midtre Agder.

— Hvor mye frister Lyngdal 4?

— I respekt for de andre prosjektene vil jeg være nøytral, sier Werdal og får nok en gang bekreftende nikk fra varaordføreren i nabokommunen.

— Men jeg ser det som en sabla fordel at Lyngdal virker å være veldig for Lyngdal 4-prosjektet, legger Ougland til.

Ungdom og pizzakunder fast bestemte

— Vi stiller oss bak alternativet med Lindesnes, Audnedal og Hægebostad, sa medlem av ungdomsrådet i Lyngdal, Ole Kristoffer Vesterhus under folkemøtet.

Restaurantgjestene på Jonas B. Gundersen i Lyngdal sentrum var alle enige om at Lyngdal bør slå seg sammen med Lindesnes, Audnedal og Hægebostad. Foto: Richard Nodeland

— Å skape et nytt samarbeid vil være lettere å få til. Hvor administrasjonssenteret skal ligge er allerede bestemt i Lyngdal 4. Det vil det fort bli dragkamp om mellom Lister-kommunene, mente Vesterhus, som syntes informasjonen om hva kommunesammenslåingen ville få å si for ungdommen var for dårlig.På Jonas B. Gundersen, som ligger vegg i vegg med kulturhuset, var de lokale restaurantgjestene også samstemte, selv om ingen av dem ville stille opp med navn og bilde.

— Vi kjører ikke gjennom bommen, sa en av gjestene, med henvisning til bomringen mellom Lyngdal og Farsund.

— At vi kan slippe eiendomsskatt teller til fordel for Lyngdal 4, sa en annen gjest.