Dette unnet museumsfolk seg da seieren var sikret. Foto: Lars Hollerud
Nå skal mange slike trykkes opp. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Prisen er den høyeste utmerkelsen et norsk museum kan få. Dette er en pris til alle ansatte og frivillige ved alle museets ti avdelinger. Vi har grunn til å være veldig stolte, sier direktør John Olsen.

Han ledet delegasjonen som tok turen til Molde og Det nasjonale museumsmøtet, og kommer hjem igjen med en plakett i bronse, diplom, heder og ære.

— Det første året skal plaketten vandre mellom våre avdelinger, som bevis på at utnevnelsen omfatter alle. Så får vi finne en permanent plass siden.

Ti vinnere

Avdelingene han tenker på, er Sjølingstad Uldvarefabrik i Mandal, Mandal museum, Lista museum, Flekkefjord museum, den smalsporede Setesdalsbanen, Kristiansand kanonmuseum, Kristiansand museum, Gimle gård, Odderøya museumshavn og veteranskipet Hestmanden, med totalt 50 ansatte og mange frivillige.

Mens Olsen snakket i telefon i Molde, satt noen kolleger på Lasaretthøyden i Kristiansand og spiste gulrotkake ved et bord pyntet med festroser.

Dette unnet museumsfolk seg da seieren var sikret. Foto: Lars Hollerud

— En flott fjær i hatten, sa administrasjonssjef Gro Eikeland, for anledningen med en buttom festet til brystet.

Der står Årets museum 2016 skrevet, i tilfelle noen ikke har fått det med seg.

Nå skal mange slike trykkes opp. Foto: Lars Hollerud

— Vi våget bare å trykke opp noen få. Nå bestiller vi mange flere, sa Eikeland.

Noen sa også at utmerkelsen skal feires mer grundig senere.

Markedskonsulent Inger Marie Pedersen sa at Vest-Agder-Museet ikke var nominert sammen med hvem som helst.

Slo Holmenkollen

Den ene utfordreren var Skimuseet i Holmenkollen.

Det andre var Sør-Troms museum, som er en sammenslåing av museer i sju kommuner.

I juryens begrunnelse for det endelige valget, heter det at Vest-Agder-museet både har formulert og utført et ambisiøst og tydelig samfunnsoppdrag.

— Museet har som mål å bidra til en positiv samfunnsutvikling, samtidig som det våger å sette tabubelagte og vanskelige deler av historien på dagsorden. Utstillingsprosjektene om religion, kropp og fattigdom er eksempler på dette.

Juryen nevner også at museet har lykkes i å binde sammen svært ulike enheter til en samlet og samkjørt organisasjon.

— Organisasjonen preges av engasjement og kvalitet i alle ledd, skriver juryen, som hadde stortingsrepresentant Svein Harberg som leder.

Vest-Agder-museet hadde i fjor 93.000 besøkende og forvaltet 60.000 gjenstander, 220.000 fotografier og 97 antikvariske bygninger.